Bőrgyógyász mondta el, miért vannak pattanások sok nő fenekén - Nem csak a műszálas bugyi a ludas

Szinte mindenkit zavar ez a kellemetlen probléma, de senki sem szeret beszélni róla. Pedig van rá magyarázat és megoldás is.

Pattanásos fenék
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Sok nő küzd nehezen vagy egyáltalán nem múló piros pöttyökkel, de nemcsak az arcán, hanem kicsit intimebb tájakon is. A fenéken lévő pattanásoktól mindenki meg akar szabadulni, amilyen gyorsan csak lehet, mert a legtöbben kellemetlenül érzik magukat miattuk fehérneműben, fürdőruhában vagy éppen meztelenül. Gyakran előforduló jelenség, és nincs mit szégyellni rajta, de ajánlott felkutatni az okokat, és tenni ellenük.

Sajnos az igaz, hogy nem könnyű végleg megszabadulni tőlük, de azért nem is lehetetlen. Most egy bőrgyógyász, David Lortscher elárulta a Byrdie-nek, hogy mi okozhatja a fenéken megjelenő dudorokat, és azt is, hogy mit lehet tenni ellene.

Ezért alakulnak ki pattanások a fenéken

- Hasonló okok állnak a kialakulásának hátterében, mint az arcon vagy a test más részein felbukkanó pattanásoknak. Megjelenhetnek például genetikai hajlam, hormonális változások vagy éppen a stressz miatt, de okozhatja őket egy diéta, sőt, a helytelen táplálkozás és az egészségtelen életmód is - mondta a szakértő, aki azt is hozzátette, hogy bizonyos esetekben a túl szűk vagy a műszálas ruhák miatt is kialakulhatnak, főleg akkor, ha mozgás közben az anyag dörzsöli a bőrt.

no fenek

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a tévhittel ellentétben az edzés közbeni izzadás önmagában nem vezet pattanások megjelenéséhez. Viszont az izzadás elősegítheti a baktériumok elszaporodását a bőrön, ezek pedig már hozzájárulhatnak a zavaró piros pöttyök kialakulásához. Ezért fontos a gyors zuhany egy kiadós mozgás után, illetve pamutbugyi viselése az edzés alatt.

Így lehet végleg megszabadulni tőlük

David Lortscher kihangsúlyozta, hogy az első és legfontosabb lépés a probléma megoldásához, hogy mindig tisztán és szárazon kell tartani a terület bőrét.

- Az első teendő ugyanaz, mint az arc esetében. Tisztán és szárazon kell tartani, és ügyelni kell az egészséges, változatos étkezésre. Ezen kívül érdemes elmenni egy hormonvizsgálatra is, hogy tudni lehessen, ez okozza-e a gondot - mondta a bőrgyógyász. Fontos teendő a műszálas, szűk fehérneműk vagy ruhák kerülése, amik elősegítik az izzadást.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- A bőrradír az egyik kulcs. A testünk sokkal több mindent képes tolerálni, mint az arcbőr, ezért nyugodtan lehet gyakrabban és kicsit erősebben radírozni. Az olajmentes és szalicilsavval gazdagított termékekkel jó eredményt lehet elérni, mert ezek kitisztítják a pórusokat, megelőzik az eltömődést, sőt, még a hiperpigmentáció ellen is hatásosak. Természetesen előtte egy kis területen le kell tesztelni, hogyan reagál rá a bőr, és ha nincs irritáció, akkor neki lehet látni a problémás rész kezelésének.

Használható akár a területre arclemosó is, ami szintén segít tisztán tartani a pórusokat, de akár a tonikokat is be lehet vetni. A természetes módszerek is segíthetnek, például a teafaolajos tisztítás. Ehhez pár cseppet kell felhígítani egy kevés vízben, majd belemártani egy vattapamacsot, és átkenni vele a pattanásos területet.

Ha viszont mindezek hatására sem múlnak el a piros pöttyök, akkor mindenképpen bőrgyógyászhoz kell fordulni, aki megállapítja a pontos okokat, és személyre szabott kezelést javasol.

Ezt is szeretjük