Milyen gyakran kell mosni a párnahuzatot? A bőrgyógyász szerint csúnya vége lehet, ha túl ritkán teszik

Nem kívánt következményei lesznek a bőrödre nézve, ha nem mosod elég sűrűn a párnahuzatodat.

Párnahuzat mosása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Az ágyneműhuzat tisztítására sokan nem fordítanak elég figyelmet, és gyakran tovább marad használatban, mint kellene. Pedig ahhoz, hogy pihentető legyen az alvás, és ne szaporodjanak el a baktériumok, a gombák, illetve az atkák, sűrűn kellene tisztítani. Ráadásul nemcsak egészségügyi szempontból fontos ez, hanem a bőrödet tekintve is.

A túl sokáig fent hagyott párnahuzat igencsak káros az arcodra, és nem kívánt következményeket is okozhat. De pontosan milyen gyakran is kell mosnod ahhoz, hogy ezeket elkerüld? 

Bőrgondokat okoz a ritkán mosott huzat

Debra Jaliman New York-i bőrgyógyász szerint a párnahuzatra az alapos arcmosás után is rátapadhatnak a smink maradványai, az izzadság, az egyéb szennyeződések, illetve a baktériumok, ezek pedig alvás közben közvetlenül érintkeznek a bőrrel. Így eltömíthetik a pórusokat, és folyamatosan visszatérő, gyulladt pattanásokat, mitesszereket és zsírosodást okozhatnak. Éppen ezért legalább heti egyszer ki kell mosni a huzatot, ha hibátlan bőrt szeretnél, vagy meg akarsz szabadulni az állandó pukliktól.

no parna

Akinek pedig érzékenyebb a bőre, annak az sem mindegy, milyen mosószert használ. A bőrgyógyász szerint ebben az esetben érdemes illatmentes változatot választani, és kerülni az öblítők alkalmazását. Hozzátette, az arc szempontjából a legjobb lenne mindennap tiszta huzatot húzni, ám, mivel ez tényleg macerás, időigényes lenne, az is jó megoldás lehet, ha a hét első felében a párna egyik, a másodikban a másik felén pihenteted a fejedet, és utána dobod a gépbe magas hőfokú mosásra.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha pedig még bőrbarátabbra szeretnéd változtatni a pihenést, szerezz be egy selyem párnahuzatot, mert ettől nemcsak az arcod lesz egyenletesebb, hibátlanabb és simább, hanem a hajad is sokkal selymesebbé, egészségesebbé válik.

Az alvás is öregíthet

Bár az alvás köztudottan szépít, ez csak akkor igaz, ha betartasz néhány fontos alapszabályt. Ha nem figyelsz rájuk, az akár korai bőröregedést és ráncosodást is okozhat.

Akár 10 évvel is öregebbnek tűnhetsz, ha így alszol - A bőrgyógyász szerint

A szakértő szerint nem lesz szépítő az alvás, ha ezeket a hibákat elköveted.

Elolvasom

Fotók: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük