Ezért olyan stílusosak az olaszok: 4 öltözködési trükk, amit érdemes ellesni tőlük

Az olaszok remekül vegyítik az elegáns és hétköznapi darabokat, de a kiegészítők is fontos részét képezik a ruhatáruknak.

olasz-stílus-borító

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Ha divatról van szó, vannak olyan nemzetek, amik különösen kitűnnek a tömegből, mint például a franciák, akik mindig odafigyelnek a megjelenésükre, és az elegáns, sikkes darabok már-már a védjegyeikké váltak.

Az olaszok is hasonlóan jó ízléssel vannak megáldva, ám az ő öltözködésük sokkal színesebb és változatosabb, hiszen a mediterrán és „dolce vita”-életérzés a ruhákon is meglátszik. Igazán kedvelik a luxust, ami náluk nem azt jelenti, hogy csak márkás ruhákban járnak: egyszerű, olcsóbb darabokból is ki lehet alakítani egy olyan megjelenést, ami a gazdagság érzetét adja.

Már a múltban is mindig divatosan öltöztek az olaszok

Az olasz divat gyökerei minden bizonnyal a 14. századi Firenzébe nyúlnak vissza. A városban a korabeli tehetős családok - elsősorban a Mediciek - megjelenése és öltözködése szorosan összekapcsolódott az identitással. A jómódú firenzeiek a divat megszállottjai voltak, vagyonuk hatalmas részét a ruházatra fordították. Bár később is fontos volt az olaszok számára a megjelenés, az olasz divat újabb fellendülése csak a 20. században, a háború utáni években következett be. Mivel az olasz divattervezők ruhái körülbelül 30%-kal olcsóbbak, viszont ugyanolyan jó minőségűek voltak, mint a párizsi mestereké, ezért a vásárlók hamar megkedvelték őket nemcsak Európában, hanem az Egyesült Államokban is.

Audrey Hepburn mindenkit elvarázsolt kifinomult stílusával a Római vakáció című filmben.
Audrey Hepburn mindenkit elvarázsolt kifinomult stílusával a Római vakáció című filmben.
Fotó: United Archives / Getty Images Hungary

Az olasz divat fellendülésében rengeteget segített Hollywood is, hiszen az ’50-es, ’60-as években az amerikai filmesek imádták az ország gazdag történelmét, csodás tájait és hangulatát, ekkor készült többek között a Római vakáció vagy Az édes élet című film is. Milánó a világ négy nagy divatfővárosa közül az egyik lett, az itt tartott divathetekkel csak Párizsban, Londonban és New Yorkban tudják felvenni a versenyt. Az olasz divatházak is egyre népszerűbbé váltak, a Prada, az Armani, a Gucci, a Valentino vagy a Versace ma már a világ élvonalába tartoznak, és hirdetik a csillogó olasz életérzést. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

A szicíliai tervező, Fausto Puglisi így foglalta össze az olasz stílusérzék eredetét a BBC-nek: „A csillogás valami mélyen vonzó, erős dolog, ami a szépséghez kapcsolódik, és határozottan hiszünk a szépségben. Nekünk, olaszoknak ez valami olyasmi, amellyel együtt nőttünk fel, ez része az ízlésünknek és a kultúránknak, az élethez való hozzáállásunknak. Meg kell csak nézni a művészetet, a szobrászatot és az építészetet: a Római Birodalomtól a kortársig még mindig a mindennapi életünk része.”

Öltözködési trükkök, amiket érdemes ellesni az olaszoktól

Nem kell félni a mintáktól

A letisztult francia sikkel ellentétben az olaszok az elegáns megjelenésükbe is belevisznek valami csavart, merik viselni a merész mintákat és harsány árnyalatokat. Ebben az esetben nagyon fontos szem előtt tartani, hogy a színek passzoljanak egymáshoz, a minták pedig ízlésesen jelenjenek meg a ruhán és az összeállításban is, egy csíkos felső kockás aljjal nem kelt túl jó benyomást. Ha a minták mellett döntünk, párosítsuk semleges, egyszínű darabokkal, így az összhatás sokkal kifinomultabb lesz. Ez igaz a hétköznapi-elegáns darabok vegyítésére is, nem kell félni tőle, hiszen a hanyag elegancia az olaszok egyik kedvence.

Mennyiség helyett minőség

Az olaszok nem arra törekednek, hogy minél több ruhadarabjuk legyen, sokkal inkább fontos nekik, hogy a választott darabok időtállóak, minőségiek és jól kombinálhatók legyenek. Egy jól szabott blézer, egy fekete nadrág vagy egy elegáns táska mindig jó választás, amit aztán lehet az aktuális trendeknek megfelelően variálni, és a kiegészítőkkel feldobni a szettet. Bár az olaszok szeretik a csillogást és a luxust, sokszor ők is másodkézből, vintage üzletekben szerzik be a minőségibb darabokat, ez a trükk könnyen elleshető, hiszen az itthoni turkálók közül is sok olyan van, amik kincseket rejtenek.

Tudni kell az alkathoz öltözni

Az olasz nők tisztában vannak az adottságaikkal, és nem szégyellik, ha nagyobb a mellük, vagy formásabb a fenekük. Az alakjuk szerint választanak olyan ruhát, ami jól passzol rájuk, és sehol nem lóg vagy éppen szorít. Az olyan öltözködési alapelveket is szem előtt tartják, mint hogy szélesebb csípő esetén nem vesznek fel keresztbe csíkos ruhákat vagy csípőnadrágot, vagy az alacsonyabbak maxiruha helyett inkább rövidebb szoknyákat választanak, hiszen ezek optikailag nem nyomják össze őket.

Vannak tiltólistás darabok

Számos olyan ruhadarab, minta vagy fazon van, amely szóba sem jöhet az olaszoknál, legyen szó férfiakról vagy nőkről - igen, a férfiak is legalább annyira odafigyelnek a stílusos megjelenésre Olaszországban, mint a nők. A mókás és hawaii ingek például ízléstelennek számítanak, ahogy a különböző állatmintákkal tarkított ruhák is, legyen szó zebra- leopárd- vagy tigrismintáról.

Bár a kaprinadrágok pont egy olasz szigetről kapták a nevüket, a térd alatt végződő ruhadarabok sem számítanak stílusosnak, inkább olcsó és visszataszító hatást keltenek. A melegítőkkel sem túl elfogadók az olaszok, hiszen bár edzéshez teljesen rendben van, de azon kívül nem szívesen hordanák a kényelmes pulcsikat és nadrágokat az utcán, de még a sarki kisboltba sem.

A 70 feletti olasz nőknél nincs stílusosabb - Öltözködési trükkjeiket te is ellesheted

Az olasz hölgyek hetven felett is elegánsak, kifinomultak és divatosak. Öltözködésükből van mit tanulni.

(Képek forrása: Instagram, Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük