Sokan használják őket napozáshoz, pedig nagyon veszélyesek - Naptej helyett tilos ezeket alkalmazni
Hatalmas tévhit, hogy egyes növényi olajok védenek a káros napsugárzás ellen. Sokan javasolják őket, de tilos naptej helyett alkalmazni ezeket a természetes kencéket.

olaj napozas cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

A természetes szépségápolás, valamint a házi kencék nagy népszerűségnek örvendenek, és sokszor valóban jót is tesznek a bőrnek, de van néhány olyan eset, amikor nem szabad ezekre cserélni a bolti krémeket. A naptejet például tilos bármi másra leváltani.

Az interneten futótűzként terjednek a natúr fényvédőkről készült ajánlások, rengeteg blogger, tiktokker javasolja a növényi olajok használatát napozáshoz, ám ezek rendkívül veszélyesek. Nemhogy nem óvnak a káros sugaraktól, de még durvább leégést is okozhatnak.

Ezért tilos a naptej helyett a növényi olaj

Az online világban sokan a naptejek biztonságos alternatívájaként hirdetik a növényi olajokat, főleg a kókusz-, a sárgarépa-, a málnamag-, a búzacsíra-, valamint a csipkebogyóolajat, pedig valójában egyik sem alkalmas arra, hogy megvédje a bőrt az UV-sugárzástól. Dr. Dendy Engelman bőrgyógyász elárulta a Bustle oldalának, hogy az emberek szeretnek kísérletezni a bőrápolás terén a természetes összetevőkkel, de gyakran olyanok terjesztik a téves információkat, akik semmilyen bőrgyógyászati, orvosi, szakértői múlttal, tudással nem rendelkeznek.

Dr. Elizabeth Hale bőrgyógyász hozzátette, a növényi olajok, például a kókuszolaj elnyelik, magukba szívják a fényt, és elősegítik a bőr felmelegedését, tehát ha napozás előtt visszük fel őket, akkor fokozzák a forróságot, így megéghet, sérülhet, károsodhat a testfelszín. Mindezek következtében ráadásul fokozódik a bőrelváltozások megjelenésének kockázata, felgyorsul a kollagén és elasztin lebomlása, ami hiperpigmentációt és korai bőröregedést eredményez.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az olajok alkalmazása súlyosbítja a napsugarak okozta károkat, ráadásul mivel a téves információk ellenére hiányoznak belőlük a megfelelő UVA- és UVB-szűrők, egyáltalán nem bizonyulnak hatékonynak a fényvédelem terén.

Egy 2021-es kutatás során például 14 növényi olajat - köztük kókusz-, sárgarépa-, málnamag-, búzacsíra-, valamint csipkebogyóolajat - vizsgáltak, és bebizonyították, hogy szinte egyáltalán nem rendelkeznek fényvédő tulajdonságokkal, esetleg csak elhanyagolható, háromnál kisebb SPF-értékekkel bírtak, ami azt jelenti, hogy teljesen alkalmatlanok naptej helyett. Egyedül a tamanuolaj kapott 11,2-es értéket, ám ez is igencsak kevés. A javasolt SPF egyébként bár bőrtípustól függ, de minimum 30-as napozáshoz.

A szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy az olajok soha nem helyettesíthetik, nem válthatják ki a naptejet, inkább csak a napozás utáni bőrápoláshoz használhatóak.

Így fokozhatod a naptej hatását

Fontos a bőrtípusnak megfelelő, magas faktorú naptej használata, és a napozás utáni krémeket sem érdemes elfelejteni, de ezenkívül vannak olyan praktikák, amiket még érdemes bevetni az egészséged érdekében. A legjobb, ha adsz egy kis extra védelmet a bőrödnek, és nemcsak naptejjel, hanem vitaminokkal, ételekkel, bőrvédő tápanyagokkal vagy krémekkel is fokozod az UV-védelmet. Mutatunk is most erre pár olyan egyszerű alternatívát, amik belülről és kívülről támogatják ezt, ráadásul szebbé, teltebbé teszik a bőrödet.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük