Pattanásnak tűnik, sebészkés lesz a vége! Eszedbe ne jusson nyomkodni a nodulákat
Akár nagyon csúnya vége is lehet, ha házilag próbálod kezelni.

nagykep?cikkid=167435&kep=ne nyomkodd a pattanast-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az akné még felnőttkorban is sokak életét megkeseríti, hiszen egy nehezen kezelhető problémáról van szó. Ráadásul az undok bőrproblémának egyes típusaival még nehezebb elbánni, mint a többivel. Mutatjuk az egyik legveszélyesebbet.

Aknés, pattanásos dudorok akkor keletkeznek a bőrön, amikor a faggyúmirigy kivezető nyílása eltömődik, így a megrekedt zsiradék felgyülemlik, a bőr megdagad, míg a megszaporodó baktériumok gyulladást okoznak. Így keletkezik az akné legveszélyesebb formája, a nodula is.

Mi az a nodula?

Az orvosi szaknyelvben a nodus vagy nodula tulajdonképpen csomót jelent, így nem csak bőrproblémák esetében használják. A köznyelv azonban leggyakrabban az aknés lézió legsúlyosabb formáját emlegeti nodulaként vagy aknés cisztaként.

Az enyhébb posztulákkal és papulákkal szemben az aknés nodulák minden esetben erősen gyulladtak, gennyel teltek, és mélyen ülnek a bőrben. A dagadás általában fájdalommal, viszketéssel jár, ráadásul akár hónapokig is képes jelen lenni az arcon.

A nodula kialakulása során a faggyúmirigy mélyen tömődik el, ezért egyáltalán nem szabad nyomkodni. Noha a piros dudor hasonlít a pattanásokra, ennek a tetején sohasem képződik sárga vagy fehér csúcs, így azt a látszatot kelti, hogy egy soha be nem érő pattanással van dolgod.

A nodulát veszélyes nyomkodni, ugyanis ilyenkor bőr megsérül, a faggyúmirigy fala megreped, aminek hatására a gyulladás mélyen szétterjed a bőr alatt. Ezen ponton a nodula már bőrgyógyászt igényel, aki rosszabb esetben sebészi úton tisztítja ki a gennyesedést.

Hogyan lehet kezelni a nodulákat?

A nodulákkal szemben türelmesnek kell lenned, ugyanis nem létezik rájuk gyors megoldás. Részben kivárhatod, amíg elmúlnak, részben pedig próbálkozhatsz gyulladáscsökkentő kezelésekkel. Jó módszer lehet például időnként mézzel bekenni, mely erős antibakteriális hatása miatt felgyorsíthatja a gyógyulást és segít megelőzni a probléma súlyosbodását.

Ha gyakran, nagy mennyiségben fordulnak elő nodulák az arcon, érdemes orvos segítségét kérni, aki gyulladáscsökkentő ecsetelőkkel és a megelőzést segítő hormonális gyógyszerekkel kezeli a problémát. A nodulák felvágása, felszúrása csak a legvégső megoldás.

Gyulladáscsökkentő praktikák pattanásokra

Semmiképpen ne nyomkodd a gyulladt búbokat a bőrödön! Kezeld őket inkább ezekkel a kíméletes otthoni módszerekkel, melyek látványosan képesek csökkenteni a problémát!

Ezt is szeretjük