Hogy nyomd ki a pattanást otthon? Ha így jársz el, nem marad utána heg
Elvileg tilos, de mindenki nyomkodja otthon a pattanásokat.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A legtöbb helyen azt olvashatod, hogy tilos otthon kinyomni a pattanást, de mindenki tudja, hogy az emberek nagy része ezt nem állja meg, és szeretné eltüntetni a gyulladt foltot.

Éppen ezért most elmondjuk, hogyan láss neki otthon a műveletnek, mire figyelj, és mit tegyél utána.

Pattanás kinyomása otthon

Az első és legfontosabb, hogy hagyd, hogy a pattanás megérjen, és kinyomásra kész állapotba kerüljön. Ekkor már fehér vagy sárgás a közepe. Ha előtte próbálkozol az eltávolításával, akkor a genny nem kifelé fog jönni, hanem szétnyomódik a bőr alatt, így nagyobb területre terjed majd ki a gyulladás.

Ha viszont megérett, akkor alaposan moss kezet, sikáld meg a körmödet is, mert tulajdonképpen egy nyílt seb lesz a bőrön a műveletet követően. Nem érdemes gőzölni előtte, illetve megnedvesíteni a bőrt, mert úgy csak nehezebb lesz a dolgod.

Az egyszerűbb módszer szerint óvatosan, és nem erősen össze kell nyomni a bőrt, egészen a pattanás tövénél. Ha csak a tetején nyomod, akkor nem jön ki az összes genny. Nem szabad túlságosan erősen nyomni, nem jó, ha vérzik.

A másik módszer szerint egy fertőtlenített tűvel kis szúrást kell ejteni a pattanás csúcsán, hogy így távozzon, aminek távoznia kell. Ezt is kipróbálhatod, de a bőr ettől még szétszakad.

Ha kinyomtad a pattanást, töröld át egy kis alkoholmentes tonikkal, majd fertőtlenítsd teafaolajjal. A helyét szigorúan tilos kapargatni, hiába nehéz megállni, mert csúnya heg keletkezhet.

Mi okozza az aknét?

Egy-egy pattanástól könnyen meg lehet szabadulni, az akné azonban komolyabb kezelést igényel. Olvasd el, mi okozza elsősorban!

Ezt is szeretjük