Nagy napszemüveg-körkép
A napszemüveg öltöztet, legalábbis a régi reklám szerint. Persze nem mindegy, hogy mibe bújtatod az arcod.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A napszemüveg elsősorban divatcikk, de nem szabad megfeledkezni igazi funkciójáról sem. Hiszen eredetileg arra tervezték, hogy megvédje a szemet az erős napsugárzástól.

A napszemüveg nem új keletű dolog, már régóta használtak színes csiszolt féldrágaköveket, állítólag már Néró római császárnak is volt egy divatosabb darabja. Bár akkoriban még nem a káros sugaraktól, csupán a vakító fény ellen védték a szemet.

A jó napszemüveg

Ahogy a bőr, úgy a szem is ki van téve a káros sugaraknak, amiért óvni kell. Elvileg minden évszakban viselni kellene, mégis inkább nyáron hordjuk, amikor kellemetlen érzés a szemnek a túl sok fény.

A jó napszemüveg nem engedi át a sugarakat, ugyanakkor nem túl sötét a lencséje. A hirtelen váltás ugyanis nem tesz jót a szemnek. Azért fontos, hogy jó minőségű, valódi védőhatással rendelkező szemüveget válassz, mert a szemed a lencse mögött még érzékenyebb. A sötét miatt ugyanis tágulnak a pupillák.

Hogyan vegyél szemüveget?

Csak megbízható márkát vásárolj, a legjobb, ha optikai szalonba mész, de a nagy divatházak darabjai is megbízhatóak. Utcai árustól semmiképp ne vegyél napszemüveget. Hiába van rajta, hogy UV-szűrős, ez nem garancia a minőségre. Az olcsó, utcán is árult napszemüvegek UV-szűrése a mérések szerint nem stabil, mert csak egy vékony réteg van a felszínükön, amelynek hatásfoka éppen a napfény hatására gyorsan csökken. Tehát, ha van is rajta valami kis védelem, az is hamar "elpárolog".

Trendek

A napszemüveg-divat idén elég eklektikus, mégis elmondható, hogy fő iránya a minél nagyobb, annál jobb. Igaz ez a vastag keretesekre ugyanúgy, mint a retro darabokra.

Fehér keret, sötét lencse

Paris Hilton és kebelbarátnője, Nicole Ritchie hozta divatba a fehér légyszemüveget. Jól mutat a barna bőrhöz, formája lehet kerek és szögletes is, de a lencse mindenképpen nagy legyen. Bár nem kell légyarcot varázsolni magadnak, mint ahogy a partikirálynők tették, érd be kisebbel.

Top Gun

Hivatalosan aviátor-stílus, ami annyit tesz, hogy pilóták viselték. Ilyet kapkodott le a fejéről Tom Cruise a fent említett filmben. Nevezhetjük rendőrszemüvegnek is, és gondolhatunk Terence Hillre a Bűnvadászokból is, de talán egy szexi olasz fiú képe jobban meggyőz a viselet divatosságáról. Ez a stílus egyértelműen a retro-láz szülötte. Nőkön nagyon szexi lehet, hiszen férfias jellegű. Arra figyelj, hogy sportos szerkóhoz tedd fel.

Retro

Bár ide többfajta is tartozik, azonnal felismerhető a színes '80-as évek, és a hatalmas lencséjű, vastag keretű '60-as évek is. Az utóbbival nem nagyon lehet mellényúlni, kicsit bohém külsőt kölcsönöz, de a legtöbb embernek jól áll. A lencsemérettel azonban itt is vigyázz, hogy ne legyél vicc tárgya.

Egybeöntve

Az idei év újdonsága, hogy a lencséket nem bontják meg kerettel, hanem egyben hagyják. Sportos, áramvonalas forma. Vékony keret - ami lehet színes is - jár hozzá, de sok keret nélküli fazon is található.

Donatella Versace kedvencei

Van, aki ékszernek tekinti a napszemüveget, és azt gondolja, hogy minél több a strassz, annál jobb a napszemüveg. Ezzel vitatkoznánk, de kétségtelen, hogy megvan az a stílus, ami elvisel egy fajsúlyosabb szemüveget. Meg egy arany táskát.

Ami ciki

  • A metróban nem süt a nap, a szemednek nincs szüksége a szemüvegre.
  • Jó lenne, ha néha a tarkónkon is lenne szem, de még nem jutottunk ide az egyedfejlődésben, ezért nagy hiba ide parkolni a szemüveget.
  • Ha csak nem légynek öltözöl, akkor kerüld a félméteres átmérőjű szemüvegeket.
Ezt is szeretjük