Az elmúlt évtized 5 legjobb trendje

Melyek nem tűntek el nyomtalanul

Kíváncsi vagy, milyen irányzatok vitték előre a divatot az elmúlt években? Még ma sem vesztek el végleg a ködben!

Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A divat körforgásában semmi nem vész el, csak átalakul. Olyan ez, mintha egy óriás mosógéptárcsába tuszkolnád a ruhákat, és közülük egyet kiszúrva megpróbálnád nyomon követni az útját. Valószínűleg egy idő után már képtelen lennél tovább számolni, hogy hányszor volt fent, és hányszor lent, míg el nem vegyült végleg a többi sűrűjében.

Az elmúlt tíz év trendjei sem szívódtak fel nyomtalanul, bár napjainkra folyamatos átalakuláson estek át. A legszívósabbak pedig újra és újra felbukkannak a múltból, és ugyanazt a töretlen sikert képesek kiharcolni maguknak, amit egykoron.

Férfinak öltözött nők, avagy a maszkulin trend

Valamikor az ezredforduló tájékán ismét hatalmába kerítette a tervezőket az erős, céltudatos, határozott , akinek szilárd öntudatát a férfiszabású ruhák sem billenthetik ki tengelyéből, vagyis cseppet sem érzi úgy, hogy csorba esik szexuális kisugárzásán, ha miniszoknya helyett a pasija nadrágjában tipeg végig az utcán.

Ez a divatirányzat már akkor sem volt új keletű, sőt, azokba az időkbe nyúlik vissza a története, amikor a nők harcolni kezdtek az egyenjogúságukért, és egyúttal a nadrágot is elirigyelték a férfiaktól. A maszkulin trend a 21. században némi nosztalgiát ültetett a modern elemek közé, és épp úgy szívesen képzelte el a nőket feszesen kimért, férfiszabású szövetnadrágban és mellényben, mint a hanyagul feltűrt szárú, mély ülepű farmerban, buggyos répanaciban vagy kinyúlt hatású pólóban, bőrdzsekiben és kalapban.

Pár évvel ezelőtt még kedvenc kiegészítői voltak a nyakkendők és a nadrágtartók, most azonban túl konzervatívnak bizonyulnának, hiszen a férfias stílusba is több játékosság és bohémság keveredett.

A katonás, de cseppet sem rendszerető irányzat

Nincs az a , aki ne emlékezne a military stílusú holmik beáramlására, illetve arra a mániákus imádatra, mely övezte őket. Elsőként a katonai gyakorlónadrágok lettek lekoppintva, majd amikor unásig viselődtek már a bő szárú, terepmintás darabok, a divatguruk kimentették mintázatukat a süllyesztőből, és úgymond újrahasznosították. Így rákerültek mindenre, amit csak felvehet egy igazi, belevaló csaj: a falatnyi sortokra, térdnadrágokra és miniszoknyákra, valamint a táskákra, ingekre, övekre, sapkákra.

20 farmer testalkatra szabva

Nézegess képeket!

Elolvasom

A katonás merevséget és rendet azonban makacsul mellőzte ez a trend, inkább korlátlan szabadságot adott a híveinek. A sportos, terepszínű ruhadarabokat épp úgy be lehetett iktatni a vagány, fiús koncepcióba, mint a szexi, cicababás megjelenésbe.

Lepattant stílus az ezredforduló után

Szintén mellőzi a finom nőiességet, ám annál inkább hajaz a nyers szexualitás erejére. Az irányelve és az üzenete hasonló, mint amit a ’60-as évektől elterjedő hippi szubkultúra hirdetett, vagy amivel a ’80-as évek fiataljai szerették volna magukra vonni a figyelmet. Az elhanyagoltnak tűnő, koncepció nélküli öltözék a szabadságot helyezi előtérbe, és leginkább azt árulja el viselőjéről, hogy nem szeretné, ha beskatulyáznák.

Valóban nem is lehet! A szakadt farmerok, férfiszabású blézerek, magas sarkú cipők és hanyagul összedobált ruharétegek se nem férfiasak, se nem iesek, mégis pimaszul szexi hatást keltenek. Céljuk egy olyanfajta izgalmas játékosság megteremtése, mely indirekt módon kacér, illetve egyszerre csábító és taszító.

Túlcsordult romantika, babás masnikkal és fodrokkal

Minden a masnival kezdődött, mely akkor nyert hatalmas teret magának a divatban, amikor megszállták országunkat a balerinacipellők. Egy ilyen lábbelihez szinte adta magát a lolitás, kislányos stílus, melyre a legtöbb izgatottan bólintott rá. Inkább több volt ebben az édesen elmélázó nosztalgia, mintsem annak a tévhitnek a beigazolódása, hogy minden titkon hajasbaba szeretne lenni.

Alakjavító divattippek nyárra

Nézegess képeket!

Elolvasom

A masnik pedig szép lassan egyeduralkodóvá váltak, és mindenhol megjelentek, okkal vagy ok nélkül. A masnis kiscipők után hamarosan megjelentek a masnis táskák, övek, sapkák és ruhák. Végül, mikor már kimerülőben volt a bokréta figyelemfelkeltő ereje, támogatásukra siettek a fodrok, a tüllök és a púderes színek.

A luxusdivatig felfutó szafari trend

Bár nem volt túlságosan hosszú életű, velősen megmozgatta a divat világát. Egyes elemei - mint az állatmintás ruhák és kiegészítők - még a mai napig felbukkannak az üzletekben, de már leáldozóban van a csillaguk. Talán hamarosan ismét feltámadnak, és megújult formában kápráztatják el rajongóikat, amire minden esély megvan, a korábbi sikereiket summázva. Ezeken a darabokon túl sokkal emlékezetesebb villantásai is voltak ennek a trendnek, amikor fényűző eleganciát, luxust és kifinomult nőiességet vitt a helyenként férfias szafari stílusba.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Kedvelt színárnyalatai - mint a homokszín, a vöröses és barnás földszínek, valamint a khaki - a perzselő nap tikkasztó erejét szimbolizálták, melyek különös harmóniát teremtettek a hűvös érintésű, légiesen könnyed anyagokkal. Ekkor jelentek meg a nagy zsebes selyemoverallok, valamint a zsebfedős, derékövvel karcsúsított blézerek.

Ezt is szeretjük