Így állítsd meg a fotoöregedést!
A napfény kellemes, mégis veszélyes. Ismerd meg a biztonságos barnulás alapszabályait, és maradj ránctalan sokáig!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A napfény kellemes, a bronzbarna bőr pedig szexi. A napsugarak azonban, mint azt már jól tudod, károsak is lehetnek. A bőrrák fenyegető veszélye mellett talán most még jobban érdekelhet, hogy a szépséged is veszélybe kerül.

A ráncokért elsősorban a fotoöregedés felelős. Ennek magyarázata, hogy a bőrben elszaporodnak a szabadgyökök, amennyiben nem védekezel megfelelően, ezek pedig megtámadják a bőr egészséges sejtjeit, és ennek következtében hamar kialakulnak a ráncok.

A napfény - és a szolárium - emellett hihetetlen szárító hatással bír, ami szintén kedvez a barázdák kialakulásának.

A fényvédelem tehát elengedhetetlen, ahogyan az is, hogy napozás után alapos ápolásban részesítsd a bőrödet. Ha sokat vagy napon védelem nélkül, esetleg mesterséges barnaságod a szolárium eredménye, akkor a bőröd akár 5-10 évvel is többnek látszódhat a valós koránál.

Éltető, de káros

A napsugarak elengedhetetlenek az élethez, fontosak a D-vitamin-termelés és a jó közérzet szempontjából is.

Az UVA-sugarak mélyre, a bőr alsóbb rétegeibe hatolnak, szaporítják a szabadgyököket, és roncsolják a szöveteket. Az UVB-sugarak - ezek felelősek a barnulásért - csak a bőr felsőbb rétegéig hatolnak. Ezek a sugarak felelősek a leégésért is. Azonkívül, hogy előidézik a bőrszín barnulását, az UVB-sugarak segítik a bőr vastagodását, ami kiegészítő védelmet nyújt.

Faktor vagy erősség?
2008-tól az Európai Unióban nem spf-számmal jelölik a napozótermékeket, hanem a védelem erősségéről szóló információval. Ez azért volt fontos, mert a vásárlókat nem tájékoztatták megfelelően az adott faktorszám védelmi hatásfokáról. Három szinttel találkozhatsz, gyenge, közepes vagy erős. Ezeknek magyarul is szerepelnie kell a csomagoláson. Továbbra is olvashatod azonban a faktorszámokat: az spf egy angol szóösszetétel, a sun protecting factor rövidítése. Azt jelöli, hogy az adott krém hányszorosára növeli meg a bőr természetes védekezőképességét. Egy 15-ös faktor körülbelül 94%-os védelmet ad, de egy 40 faktoros is csak 97%-ig szűri ki a sugarakat.

A biztonságos barnulás aranyszabályai

Ha nem akarsz idő előtt ráncokat, de nem szeretnél lemondani a napfürdőzésről és a kellemes barna színről, akkor tarts be néhány egyszerű szabályt. Később hálás leszel magadnak.

Védekezz az UVA- és az UVB-sugarak ellen is!

A hosszabb hullámú, energiában szegényebb UVA-sugarak gyors, felszínes barnaságot kölcsönöznek a bőrnek, és roncsolják a bőr mélyebb szöveteit, az elasztin- és kollagénrostokat, ezáltal gátolják a sejtmegújulást. A bőr kiszárad, és évekkel később, amikor már semmit sem tehetsz, elindul a fotoöregedés.
A rövidhullámú UVB-sugarak energiában jelentősen gazdagabbak. Ezek felelősek a valódi barnaságért, behatolnak az epidermiszbe, és elősegítik a melanintermelést.
A jó napozószernek tartalmaznia kell UVA- és UVB-filtert is, és rendelkeznie kell megfelelő fényvédő faktorral is. A közép-európaiak 90%-ának a nyaralás első napjaiban 30-as, illetve 30-asnál erősebb fényvédő faktorú napozószerre van szüksége.

A krémezés szabályai

A napozószerek, néhány kivételtől eltekintve, nem nyújtanak azonnal védelmet, hanem csak a felvitel után 15-20 perccel. Tehát ne a strandon kend be magad, illetve ne feküdj rögtön a napra. A krémezést kétóránként ismételd, ha vízbe mentél, akkor azonnal, miután kijöttél!

Kerüld a napot!

Alapvető szabály, hogy délelőtt 11 és 3 óra között ne tartózkodj a napon. Az erős sugárzás hatására akár 15 perc alatt is leéghetsz, ami később okoz majd problémát, amikor már nem tehetsz semmit. Ilyenkor a legerősebb napozószer sem nyújt megfelelő védelmet.

Napozás után

Ha befejezted a parton ejtőzést, akkor minden esetben hidratáld a bőrödet.
Fontos, hogy alaposan lemosd a napozótermékeket, ezek ugyanis irritációt okozhatnak, és zsírosságuknál fogva pattanásokat is.

Kend be minden egyes porcikádat hidratáló krémmel. Rengeteg napozás utáni termék áll a rendelkezésedre, de nem biztos, hogy a kipirult bőrnek a mentolos hűsítő jót tesz.

Ne feledkezz meg az arcodról sem, tegyél rá pakolást, hogy visszanyerje hidratáltságát. Ha lereszelsz egy uborkát, picit kinyomkodod, és a megtisztított arcra halmozod, akkor máris sokat tettél a ráncok ellen.

Ha hazatérsz a nyaralásból, vagy elérted a kívánt színt, akkor pár napig ápold olajjal a bőrödet, így megállíthatod a kiszáradását, és puhává varázsolhatod.

Figyelmeztető jelek a bőrrákkal kapcsolatban

Tartsd szemmel a bőrön mutatkozó esetleges gyanús jeleket egy ideig, figyeld meg, hogyan változnak. A leggyakoribb bőrráktípusnak öt alapvető figyelmeztető jele van.

  • Gyulladásos, nyílt seb, mely nem gyógyul be három hétig - vagy még tovább.
  • Száraz, fájdalmas vagy viszkető pirosas felület a bőrön, mely időnként kérgesedni kezd.
  • Sima kinövés domború szélekkel.
  • Gyöngyszerű vagy áttetsző, anyajegyszerű csomó a bőrben, mely lehet piros, fehér, barna vagy fekete.
  • Fehér vagy sárga, hegszerű folt.

Fontos, hogy minél előbb felismerd a gyanús jeleket, és felkeress egy bőrgyógyászt, hogy - baj esetén - a lehető legnagyobb esély legyen a teljes gyógyulásra!

Ezt is szeretjük