Hogy mentette meg Marilyn Monroe életét ikonikussá vált fehér ruhája? Ma már ez a világ egyik legismertebb darabja

Az egész világ ismeri a szexszimbólum fellibbenő fehér ruháját, azonban egy sötét történet is tartozik az ikonikus darabhoz.

marilyn-monroe-ruha4
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden kornak megvoltak a maga szexszimbólumai, akikért férfiak milliói epekedtek, a nők pedig rájuk szerettek volna hasonlítani. Ezek a filmsztárok, énekesnők vagy modellek meghatározták a kor divatjait, és sokan közülük a mai napig popkulturális ikonnak számítanak.

Ilyen volt Marilyn Monroe is, aki az ’50-es években megteremtette a vonzó, ám néha butuska szőke nő karakterét - hiszen még ha ő nem is volt ilyen, rendre ezeket a szerepeket osztották rá. Egyik leghíresebb mozdulatát pedig szinte mindenki ismeri a világon - a hozzá tartozó történetet viszont már annál kevesebben.

A világ egyik legismertebb ruhájának különös története

A legendás színésznő Norma Jeane Mortenson néven született, és a II. világháború alatt gyári munkásként dolgozott, amikor felfigyelt rá egy fotós, ezzel pedig elindult a világhírnév felé. Először csak fotómodellként és pin-up lányként volt ismert, majd színészi karrierje is kezdett beindulni, a kisebb szerepek után egyre komolyabb megbízásokat kapott, és hamar szupersztárstátuszba emelkedett. A stúdiók számára nem különösebben a tehetsége, sokkal inkább a külseje volt vonzó, nőies alakja, platinaszőke haja, telt, gyakran vérvörösre festett ajkai miatt a legtöbbször dögös, csábító, a végzet asszonya karakterekben tündökölt. Marilyn sokáig jól helytállt ezekben a szerepekben, ám egy idő után ráunt a beskatulyázásra - és hogy a hírneve ellenére kevés pénzt kapott filmjeiért -, ezért gyakran összetűzésbe került a 20th Century Fox stúdióval.

marilyn-monroe-ruha3
Fotó: Matty Zimmerman / Wikipédia

A szerződését végül sikerült áttárgyalni, ezért elvállalta a Hétévi vágyakozás című romantikus film egyik főszerepét, aminek forgatásai 1954 szeptemberében kezdődtek Hollywoodban, ám egy rész forgatásához elutaztak New Yorkba. A film és a szerep nem igazán maradt meg a köztudatban, viszont a színésznő ruhája és a jelenet máig ikonikusnak számít. A helyszínen körülbelül 5000 rajongó nézte végig a jelenet forgatását, így rengetegen szemtanúi lehettek a világhírű fotó születésének.

A cikk az ajánló után folytatódik

A ruha egy derékon húzott, nyakban megkötött, redőzött darab volt, amit a metróalagút szele fellibbentett. William Travilla tervezte, és a megalkotása után „ostoba kis ruhának” nevezte, nem is sejtve, hogy ez a darab örökre bevonul a divattörténelembe. A közhiedelemmel ellentétben azonban a valóságban nem fehér, hanem csontszínű volt a ruha, hiszen abban a korban a kamerák felvételei a fehér színt szürkéssé tették, ezért volt szükség arra, hogy más árnyalatban alkossák meg a szoknyát, ami az idők során ekrüvé sötétedett.

A Hétévi vágyakozás című film forgatása New Yorkban
A Hétévi vágyakozás című film forgatása New Yorkban
Fotó: ullstein bild Dtl / Getty Images Hungary

Az anyaga nehezebb acetátselyemből volt, nem pedig olcsó, vékony szövetből, hiszen így sokkal szebben hullámzott, és nem fedett fel egyből mindent a szél hatására. A forgatás idejére a tervező a mellrészre párnákat is varrt, amivel nem az volt a célja, hogy Marilyn mellei nagyobbnak tűnjenek, sokkal inkább szeretett volna nekik egy kis tartást adni, hiszen a korabeli szépségideálhoz képest a színésznő keblei túl távol voltak egymástól, és mélyen ültek.

Nem mindenki szerette a ruhát

Bár az ikonikus, szoknyás jelenet az egész világot elvarázsolta, nem mindenki rajongott a ruháért. 1954 januárjában kötött házasságot Joe DiMaggióval, a profi baseballjátékossal, ám a kapcsolatuk mindig viharos volt, folyamatosak voltak a veszekedések és féltékenykedések, az utolsó csepp a pohárban pedig a sejtelmesen fellibbenő ruha volt. A film rendezője, Billy Wilder szerint Joe iszonyatosan féltékeny lett a forgatáson, és „halálos tekintettel nézett”, amikor meglátta felesége szoknyáját az ég felé repülni. Természetesen nem szólt semmit, egészen addig, amíg kettesben nem maradtak Marilynnel.

Marilyn Monroe és Joe DiMaggio
Marilyn Monroe és Joe DiMaggio
Fotó: Bettmann / Getty Images Hungary

A férj azt parancsolta neki, hogy hagyjon fel a színészettel és a kacér szereplésekkel, és éljen rendes háziasszonyéletet, a forgatás után pedig visszavonultak a szállodába, ahol DiMaggio olyan súlyosan bántalmazta feleségét, hogy egy hétre kiesett a munkából, egyes információk szerint pedig majdnem meg is ölte dühében. Ez az incidens végleg felnyitotta a színésznő szemét, aki nem sokkal később be is adta a válókeresetet irányításmániás férje ellen, és még 1954-ben elváltak, így már nem kellett többé rettegnie a bántalmazástól.

marilyn-monroe-ruha5
Fotó: Bettmann / Getty Images Hungary

Monroe 1962-ben bekövetkezett halála után Travilla elzárta a ruhát sok filmes jelmezével együtt, amelyeket az évek során készített a színésznőnek, így hosszú ideig az elveszett kollekcióként ismerték ezeket a darabokat. Csak a tervező halála után, 1990-ben állította ki a ruhákat Bill Sarris, Travilla munkatársa Debbie Reynolds színésznő hollywoodi emléktárgyakat őrző magángyűjteményeként. 2011-ben végül aukcióra bocsájtották a híres ruhát, ami lényegében akkor megmentette Marilyn Monroe életét, és 5,6 millió dollárért talált új gazdára.

Fotókon a legszebb ruhák, amiket Marilyn Monroe viselt

Nem volt olyan estélyi, ami Marilyn Monroe-nak ne állt volna jól.

(Képek forrása: Getty Images Hungary, Wikipédia.)

Ezt is szeretjük