Ezért volt olyan gyönyörű Marilyn Monroe bőre - Magyar bőrgyógyásznak köszönheti makulátlan arcát

Komoly rituálét és sok pénzt igényelt Marilyn Monroe arcápolási rutinja, de megérte, hiszen szépsége legendás volt.

marilyn-monroe1
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szépségideál és a szexszimbólum szavak hallatán még ilyen sok idő távlatából is a legtöbb embernek Marilyn Monroe neve ugrik be - és nem véletlenül. Azt viszont kevesen tudják a hollywoodi szupersztárról, hogy egy magyar orvosnak köszönheti ragyogó, tökéletes bőrét.

Dr. László Ernő munkássága és termékei itthon kevésbé ismertek, viszont a tengerentúli hírességek egyenesen rajongtak értük. Audrey Hepburn, Jackie Kennedy, Madonna és Diane Keaton is a bőrgyógyász által kifejlesztett rutinnak köszönhette arca tündöklő szépségét.

Egy kis faluból a csillagokig

Dr. László Ernő a mai Szlovákia területén, Nyitrazsámbokréten született 1897-ben, de Budapesten nőtt fel. Már egészen fiatalon érdekelte a bőrgyógyászat, főként a bőrbetegségek kórtanára specializálódott. Mindig is szeretett kutatni és kísérletezgetni, így számára evidens volt, hogy nemcsak kezeli a problémákat, hanem segít a megelőzésükben is.

Dr. László Ernő
Dr. László Ernő
Fotó: Himeredith / Wikipédia

Miután ledoktorált, egyre több megkeresést kapott, köztük a Habsburg-ház tagjától, Stefánia hercegnőtől, aki aknéval küzdött. Olyan készítményt alkotott számára, amivel hatékonyan kezelhette ezeket, és a kiújulásukra is kevesebb esély volt. A termék bevált, a doktor úr pedig a kor egyik híres színésznője, Gombaszögi Frida bőrén is alkalmazta az előírásait, akinek lövedék okozott heget az arcán. Nála is sikeres volt a készítmény, így egyre nagyobb híre ment kimagasló munkájának.

A cikk az ajánló után folytatódik

Már a kezdetektől főként a társadalom felsőbb osztályaiba tartozó, gazdag páciensekkel foglalkozott, és nemcsak Budapesten, hanem egész Európában híre ment minőségi szolgáltatásainak, luxuskészítményeinek. Az itteni sikereket azonban tovább fokozta. Hollywoodban a Warner Brothers filmstúdió is felkérte őt, hogy legyen a kozmetológiai részlegük vezetője. Az orvos akkor ezt visszautasította, ám később, a II. világháború kitörése előtt mégis Amerikába emigrált.

Világsztárok arcának megmentője

A bőrgyógyász hamarosan New Yorkban nyitott klinikát, és egyre csak szaporodtak a tehetős vendégei. Bár hiányos angoltudása miatt az orvosi engedélyt nem szerezte meg, végül állampolgárságot kapott, és így megalapíthatta a saját arckezelésekre szakosodott intézetét, az Erno Laszlo Institute-ot. Itt tényleg csak a társadalom elit rétegét várták, egy konzultáció akkor 75 dollárba került, amit nem engedhetett meg bárki magának. A pénz viszont önmagában nem volt elég ahhoz, hogy a neves doktor kezelje a bőrproblémákat. A bekerüléshez legalább egy ajánlás is kellett korábbi tagoktól vagy befolyásos ismerősöktől. Emellett László doktor nagyon komoly elhivatottságot is elvárt, hiszen a rituáléi időigényesek voltak, ő pedig állítólag egyből meglátta az arcokon, ha nem tartották be őket.

Marilyn Monroe ezeket a kozmetikumokat használta a magyar bőrgyógyásztól.
Marilyn Monroe ezeket a kozmetikumokat használta a magyar bőrgyógyásztól.
Fotó: Mario Tama / Getty Images Hungary

A nagy érdeklődés miatt több cég is ajánlatot tett, hogy árulhassák az Erno Laszlo termékeket, ezt azonban mindig visszautasította, és csak a kiváltságos réteg juthatott hozzájuk. Ezen később lazított, és csoporttagok vásárolhattak tőle, majd a ’60-as években már bárki hozzáférhetett, aki megfizette a termékek borsos árát. A leghíresebb pácienseinek pedig nemcsak a készítményeivel, hanem a rituálé kidolgozásával is segített, valamint az életmódjukat is felügyelte. Audrey Hepburn például egy interjúban így nyilatkozott:

- A szépségem ötven százalékát az édesanyámnak, a többit pedig László Ernőnek köszönhetem.

Így szépült Marilyn Monroe

Az elit körbe tartozott Marilyn Monroe is, akinek pontról pontra leírt arcápolási rutinja még ma is megvan. A Makep Museum őrzi azt a papírt, amin a bőrgyógyász személyesen a dívára szabott bőrápolási előírásai olvashatók.

A színésznőnek reggelente meleg vízzel arcot és nyakat kellett mosnia, majd László Ernő szappanjával habot képeznie, és ezzel bedörzsölni az arcát. Ezután következett egy másik ápolókészítmény, amivel lemosta bőrét, gondosan ügyelve a szemkörnyék kihagyására, hiszen oda az orvos egy más hatóanyagú terméket javasolt. Ezt követte a szintén László Ernő által megálmodott púder, amit az arcára és a nyakára használt.

marilyn-mondore3
Fotó: John Kobal Foundation / Getty Images Hungary

A lefekvéshez is külön procedúrát írt elő az orvos: a színésznő egy tisztítóolajat alkalmazott, amivel eltávolította a szennyeződéseket, majd egy nagyon drága és exkluzív, sáfrányos olajmagot is tartalmazó krém következett, amit jól az arcába és nyakába dörzsölt. Az utolsó lépés egy nyugtató hatású tonik volt. Ezek a termékek még mindig kaphatók, ám aki Marilyn esti rutinját szeretné alkalmazni, alaposan a zsebébe kell nyúlnia: csak a lefekvés előtt használt termékei összesen több mint százezer forintba kerülnek ma. Az orvos az étrendjére és életmódjára is kitért, megtiltotta a csokoládé, kagyló, osztriga, olajbogyó és diófélék fogyasztását, valamint a vazelint és a hosszú, forró fürdőket is előírta számára.

Bár hazánkban ma már alig ismerik az 1973-ban elhunyt bőrgyógyász nevét, Hollywoodban még mindig hatalmas tisztelet övezi a munkásságát és a termékeit, amiket a tehetősebb nők azóta is a kedvencüknek tartanak.

Marilyn Monroe tűzpiros estélyiben forrósította fel a levegőt: fotókon a legszebb ruhák, amiket viselt

Nem volt olyan estélyi, ami Marilyn Monroe-nak ne állt volna jól.

(Képek forrása: Getty Images Hungary, Wikipédia.)

Ezt is szeretjük