Marilyn Monroe ilyen szép menyasszony volt 16 évesen: első férjével nem tartott sokáig a házassága

Marilyn Monroe és James Dougherty négy év után váltak el.

Marilyn Monroe első férje
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Marilyn Monroe, mielőtt Hollywood egyik legnépszerűbb színésznőjévé vált volna, előtte már megtapasztalta, milyen a házasélet. Csupán 16 esztendős volt, amikor úgy alakította a sors, hogy kimondta az igent James Doughertynek.

Marilyn Monroe így festett menyasszonyként

Marilynnek, akit a hírnév előtt mindenki csak Norma Jeane-ként ismert, nehéz gyerekkora volt. Édesanyja sajnos nem állt készen a gyereknevelésre, idegösszeroppanást kapott, emellett skizofréniát állapítottak meg nála. Több nevelőszülőnél volt, de árvaházban is nevelkedett. Édesanyjának barátnője, Grace McKee Goddard lett a gondozója, de utána sem mindig vele élt együtt, nem csoda, hogy kislányként úgy érezte, valójában nem is kell ő senkinek sem. 1942 januárjában úgy alakult, hogy az asszony férje, Erwin állást kapott egy másik államban, Nyugat-Virginiában, a törvények miatt Marilyn nem tarthatott velük, ekkor jött az ötlet, mi lenne, ha a lány feleségül menne a 21 éves szomszéd fiúhoz, James Doughertyhez.

- Vissza akartak költözni Virginiába, de nem tudták magukkal vinni Norma Jeane-t. Visszament volna egy árvaházba vagy egy másik nevelőotthonba, ezért a nevelőanyja azt javasolta, vegyem feleségül. Szörnyen fiatalnak gondoltam, de elhívtam táncolni. Elég érett lány volt, fizikailag természetesen. Beszélgettünk, és nagyon jól megvoltunk - emlékezett vissza Dougherty egy 1990-es interjújában, amiből a Los Angeles Times idézett.

A férfi szerint, bár az árvaház elkerülése miatt esküdtek meg, azonban igenis szerelmesek voltak egymásba. Marilyn csodásan festett tradicionális menyasszonyi ruhájában. A nászútjukat Ventura megyében, egy tónál töltötték. Két évvel később a férfi csatlakozott az állami kereskedelmi flottához, majd a Santa Catalina-szigeten éltek.

- Egyszerű háztartásbeli feleség volt. Minden hétvégén strandoltunk. (...) Szeretett itt velem, mintha még egy évig tartott volna a nászutunk. Őrülten szerettük egymást, a legszerencsésebb férfinak éreztem magam mellette.

Monroe fotómodellkedésbe vágta a fejszéjét, 1945 augusztusában a Blue Book modellügynökséghez szegődött, nagy sikereket ért el, 1946 végéig 33 címlapon szerepelt.  A cég tulajdonosa, Emmeline Snively látott benne potenciált, így összehozta a lányt egy színészügynökséggel. Végül a 20th Century Fox szerződtette le 1946-ban, ám a stúdió nem akart olyan színésznőt szerződtetni, aki házasságban él, mert attól tartottak, hogy esetleg babát tervez a férjével. Ekkor Monroe a szakítás mellett döntött, 1946-ban vált el a férjétől. Marilyn egyébként nem élvezte a feleség szerepét James oldalán, sokat unatkozott, nem érezte magát boldognak.

Később hollywoodi sztárként Joe DiMaggio baseballjátékos felesége lett, de egy év után, 1955-ben elváltak, ezután Arthur Miller íróhoz ment hozzá 1956-ban, majd 1961-ben elváltak.

Képes összeállításunkban megnézheted Marilyn Monroe és James Dougherty esküvői fotóit, emellett más felvételeket is láthatsz a legendás színésznő első férjéről.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Ezt is szeretjük