Lenyelhető parfüm izzadás ellen, őszülésblokkoló pirula
Elképesztő ötletek!
Tényleg segít, ha parfümöt izzadsz ki magadból?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tudomány csodákra képes, ezt nap mint nap tapasztaljuk, a brit tudósok gyűjtőnéven tevékenykedő fantaszták azonban inkább vicces ötletekkel állnak elő, mint használhatókkal.

Van a kettő ötvözete, ami használható, de inkább vicces, mint praktikus. Ezek közé tartozik a lenyelhető parfüm.

A még fejlesztés alatt álló termék az ígéret szerint örökre megszünteti az izzadással járó gondot. Az anyagcserét kihasználva a kapszulával a szervezetbe kerülő parfüm a bőrön keresztül távozik, így illatosítva azt. Plusz előny - a leendő gyártó szerint -, hogy mivel mindenkinek más összetételű az izzadtsága, mindenkinek különleges egyedi illata lesz.

Működhet?

A válasz egyértelműen igen, de az elmélet több sebből vérzik. Egyrészt nem tűnik valami egészségesnek, hogy a bőrön keresztül parfüm távozzon a szervezetből, már ha meg lehet oldani, hogy túljussanak a gyomorsavon az illatosításra szánt molekulák, állandóan ilyesmivel terhelni az emésztőrendszer nem tűnik okos dolognak.

Másrészt az izzadtságnak nincs szaga. Bibi akkor van, ha a testhajlatokban elszaporodnak a baktériumok, és azok bomlástermékei erjedni kezdenek. Hiába tehát a parfümillatú bőr, ettől ugyanúgy kellemetlen szaga lesz az embernek. Biztos te is éreztél már olyat, amikor valaki próbálta eltakarni a izzadtságszagot extra mennyiségű dezodorral. Ez sokszor émelyítőbb, mintha nem használna semmit.

Az angol tervező Lucy McRae szerint a parfümkapszula az egész emberi ösztönt megváltoztathatja, de minimum a parfümgyártást.

Új utakon?

Nem ez az egyetlen szájon át bevethető kozmetikum, amit a közeljövőben terveznek piacra dobni. A L'Oréal 2015-ben vezeti be őszülés elleni kapszuláját, ami a melatonintermelést befolyásolja majd. Ezek a pigmentek adják a haj színét, az évek előrehaladtával azonban a hajhagymák már nem termelik.

Mivel a hatáshoz állandóan szedni kell, az orvosok óva intenek attól, hogy bárki is alkalmazza, mint mondják, hosszú távon szedni bármilyen étrend-kiegészítőt vagy tablettát igencsak veszélyes.

Ezt is szeretjük