4 jel, hogy hormonprobléma okozza a pattanásokat: nem csak az erős gyulladás utalhat rá

Érdemes figyelni ezekre a részletekre, ha pattanásokkal küzdesz, hiszen akár hormonális probléma is állhat a hátterükben.

pattanas cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a pattanások a közhiedelem szerint tinédzserkorban a leggyakoribbak, valójában felnőttkorban is bármikor megjelenhetnek. Számos különböző okuk lehet, például a helytelen bőrápolás vagy az étkezés, de hormonproblémák is állhatnak a háttérben.

Utóbbi húsz- és negyvenéves kor között fordul elő általában, és néhány apróságra odafigyelve könnyedén megkülönböztethető a sima pöttyöktől. Ha a következőket tapasztalod, nagy valószínűséggel hormonális okok eredményezik a bőrgondokat.

Gyulladt, fájdalmas pattanások

A hormonális pattanásokra a gyulladáson és a pirosságon kívül általában a fájdalom is jellemző. Ezek nagyobb dudorok formájában jelennek meg, duzzadtak, és nehéz, vagy egyáltalán nem lehetséges kinyomni őket. Ha mégis megpróbálkozik velük az ember, akkor még kellemetlenebbé, nagyobbá válhatnak, jobban bevörösödhetnek, újra megtelhetnek, és hegesedés is kialakulhat a helyükön, így jobb inkább kerülni a nyomkodásukat.

A homlokon vagy az állon jelennek meg

Ha mindig ugyanazon a területen jelennek meg a pattanások, az a szervezet egy adott részének a rendellenes működését jelezheti. A hormonális akne leggyakrabban a homlokon, főleg a szemöldökök között és az állon bukkan fel, és mindig újabbak alakulnak ki. Ez főleg azért van, mert a hormonváltozások miatt itt gyülemlik fel leginkább a faggyú, ami eltömíti a pórusokat. Ezenkívül általában a nyakon és a mellkason lévő pöttyök utalhatnak még hasonló gondra.

A cikk az ajánló után folytatódik

A hónap bizonyos szakában bukkannak fel

A menstruációs ciklus változásával egy időben megjelenő pattanásokat egyértelműen a hormonális változások okozzák. Ha azt veszed észre, hogy peteéréskor vagy a menzesz előtt küzdesz leginkább bőrhibákkal, akkor nagy valószínűséggel az ösztrogén és a progeszteron arányának változásai eredményezik a pöttyöket.

Nem reagálnak a szokásos kezelésekre

Nem használ a jól bevált pattanástalanító? A retinol vagy a hámlasztás sem mulasztja el a dudorokat, vagy ha mégis, hamarosan újabbak keletkeznek? Ha ezt tapasztalod, szinte biztos lehetsz benne, hogy a hormonrendszerben keresendő a probléma gyökere. Ebben az esetben ugyanis a külső kezelés mellett a belső egyensúly helyreállítására is szükség van, csak így szabadulhatsz meg ugyanis végleg a pukliktól.

Ha a fentiek mind igazak, akkor a legjobb, ha szakértő segítségét kéred a probléma megoldásában. Egyeseknél az életmódváltás, az egészséges étkezés, a fokozott folyadékfogyasztás és a mozgás is segít, de néhány esetben a hormonrendszer helyreállításához gyógyszerekre, esetleg fogamzásgátlóra lehet szükség. 

Pattanásnak tűnik, de tilos nyomkodni

Rengeteg olyan elváltozás van, ami rendkívül hasonlít egy pattanáshoz, mégis komolyabb odafigyelést igényel, esetleg bőrgyógyászati vizsgálatot. Ha ugyanis otthon kezded nyomkodni, az tovább rontja a helyzetet, és akár begyulladhat, elfertőződhet, aminek az lesz a vége, hogy már csak a sebészkés segíthet a problémán. Most képeken mutatjuk meg azokat a bőrproblémákat, amiket tilos nyomkodni, ha nem akarod, hogy súlyos következménye legyen.

Ezt is szeretjük