Hogy kell helyesen kinyomni egy pattanást? A szakértő szerint nem mindegy, mikor és hogyan csinálod

A szakértő elárulta, mikre kell odafigyelni, ha otthon távolítod el a pattanást.

pattanas cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Talán nincs olyan ember, aki ne nyomott volna még ki otthon saját kezűleg pattanást, hiszen kevesen fordulnak minden egyes pöttyel kozmetikushoz. Azt azonban nem sokan tudják, hogy mi is lenne erre a helyes technika.

Komjáthy Zsuzsit, a Skinsmart szakértőjét kérdeztük arról, hogyan kell helyesen kinyomni egy pattanást, mire kell figyelni, hogy ne maradjon meg a nyoma, melyek azok a hibák, amiket a legtöbben elkövetnek, de azt is elárulta, melyek a leghatásosabb összetevők a pöttyök ellen.

Hogyan kell helyesen kinyomni a pattanást?

- A legjobb, ha megpróbálod megállni az otthoni nyomkodást, mert ha véletlenül nem jól csinálod, akkor sokat ronthatsz a bőröd állapotán, és akár hegeket is okozhatsz magadnak. Persze emberből vagyunk, így ezt a dolgot megállni nem mindig könnyű. Ha már nyomkodod a pattanásokat, akkor viszont érdemes azt a lehető legjobban csinálni. Jó tudni például, hogy nem mindegy, mikor állsz neki. Érdemes megvárni, hogy hormonálisan, a ciklusodban egy nyugodt periódusban legyél: közvetlenül menstruáció előtt, amikor többnyire a gyulladt pattanások is jellemzőbbek, nem szerencsés, inkább menstruáció után érdemes őket eltávolítani. A legjobb, ha este, egy meleg fürdő vagy zuhany után fogsz neki, amikor a víz már egy kicsit segített felpuhítani a bőrt. Érdemes a művelethez levágni a körmeidet, a hosszú, éles körmök ugyanis könnyebben felsérthetik a bőrt, ami hegekhez vezethet.

Fontos, hogy legyen mindened tiszta: mosd meg az arcodat a kedvenc lemosóddal, és ha szükséges, körömkefével tisztítsd meg a körmöket. Ha használsz eszközöket is, akkor a patikában lehet kapni steril tűket, érdemes ilyeneket otthon tartani. Ha egy tűt többször használsz, fertőtlenítsd gyógyszertári alkohollal. Amire még szükséged lesz: egy tiszta zsebkendő, egy dupla nagyítású tükör, valamint egy gyulladáscsökkentő folyadék vagy krém - ez lehet pédául BHA-hámlasztó vagy benzoyl peroxide tartalmú krém. Ha minden megvan, csavard egy tiszta zsebkendőbe a két mutatóujjad, és fogd közre velük a pattanást, tehát ne közvetlenül a fejet nyomd majd meg. Húzd szét kissé a bőrt, majd finoman nyomd le az ujjaidat, és utána föl.

Ha nincs feje a pattanásnak, és már tudod, mit csinálsz, akkor egy steril tűvel megpróbálhatod a tetejét kissé megszúrni, hogy szabad utat engedj a pattanás tartalmának. De ezzel csak óvatosan, nehogy hegesedjen a bőröd. Ha készen vagy, már csak egy dologra figyelj: az utókezelésre - ezzel is sokat teszel ugyanis azért, hogy később ne legyenek hegeid. Jó ötlet például egy gyulladáscsökkentő, antibakteriális hámlasztót és egy nyugtató, könnyed hidratálót használni - javasolta a szakértő.

Van-e olyan pattanás, amihez nem szabad hozzányúlni?

- Alapszabály, hogy ami nagyon mély és igen gyulladt, azt hagyd békén. Aminek érdemes nekiállni, azok a mitesszerek, valamint a nem gyulladt pattanások. Az is tipikusan jó jel, ha van egy fehér fejecskéje a bumpszlinak. Ha valamit kicsit megnyomsz, és nem reagál, azt szintén nem érdemes erőltetni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Milyen termékek a leghatásosabbak a pattanások ellen?

- Pattanások ellen a leginkább az szokott beválni, ha a kialakulásuknak minden egyes lépésébe beavatkozunk a bőrápolásban. Itt fontos hangsúlyozni, hogy még ennél is jobb, ha emellett például rájössz a belső okokra, és egyúttal azokat is kezeled, azokra is odafigyelsz. A bőrápolásban mindenesetre ezekre érdemes fókuszálni: akadályozd a pórusok eltömődését, tegyél a C. Acnes baktériumok elszaporodása ellen, és figyelj oda a gyulladáscsökkentésre!

A pórusok eltömődésének akadályozásában kulcsszerepet játszik például a BHA - a szalicilsav -, amivel legtöbbször hámlasztótermékekben vagy tonikokban találkozhatsz. Ez egy gyengéd sav, ami képes a pórusok mélyére hatolni, és ott, a pórusfalakon segít a hámlási folyamatot rendbe hozni, majd rendben is tartani. Ha mitesszerekre, pattanásokra hajlamos a bőröd, akkor ugyanis tipikus, hogy itt nincs rendben valami. Szintén ebben a lépésben segít a niacinamide, a cink és a sarcosine is, amik a faggyútermelést segítenek normalizálni - gyakori félreértés emiatt, hogy ezek a hatóanyagok szárító hatásúak lehetnek, de erről szó sincs.

A C. Acnes baktérium alapvetően mindenki bőrén él. Ha viszont a kis detektoraival észreveszi, hogy hoppá, itt eltömődött pórusok vannak, akkor hajlamos elszaporodni. Erre a szervezet gyulladással reagál, és már kész is a pattanás. Ezért jó ötlet ezek ellen harcolni, és a gyulladáscsökkentésre is koncentrálni. Ebben az esetben szuperül segít a mandulasav, az azelainsav, mindkettő a bőrhöz nagyon gyengéd, barátságos hatóanyag.

Ha azonban 3-4 hónap alatt sem jön a kívánt javulás, akkor célszerű lehet az azelainsavat az agresszívebb benzoyl peroxide-ra váltani. Jó tudni, hogy a benzoyl peroxide szuperhatásos, de sajnos prooxidáns összetevő, vagyis gyorsítja a bőröregedés folyamatait, illetve nagyon szárító hatású is tud lenni. Gyulladáscsökkentésben igazi szuperhős összetevő a BHA, a niacinamide, illetve a nyugtató növényi kivonatok, például a zöld tea vagy az édesgyökér - mondta Komjáthy Zsuzsi.

Melyek azok a hibák, amiket a legtöbben elkövetnek?

- A leggyakoribb hiba talán az, hogy hajlamosak vagyunk a pattanásos bőrrel agresszíven bánni. Sajnos ehhez az is hozzátartozik, hogy a legtöbb problémás arcra való drogériás termék agresszív: extrán habzó, szemcsés lemosók, alkoholos tonikok és krémek, bőrradírok. Ezek az esetek 99%-ában nemhogy nem segítenek, de még rontanak is a helyzeten. Tudatos bőrápolóként jó tudni, hogy a pattanásos bőr egyben érzékeny bőrt is jelent, így kimondottan fontos, hogy eszerint bánj vele.

Szintén gyakran előfordul, hogy az ember átesik a ló túlsó oldalára, és túl jól akar mindent csinálni, túl sok hatóanyagot kezd el használni. Ha most állsz neki a bőröd rendbehozatalának, akkor érdemes 2-3 hatóanyagot bevetni, ennyit biztos szépen tolerál a te bőröd is. De ne feledd: mindig figyelj oda arra, hogy fokozatosan vezesd be ezeket a rutinodba, és inkább ritkább használattal kezdj, semmint túl gyakorival.

Fontos, hogy ha elkezdtél egy rutint, akkor legyél türelmes. Tipikus hiba, hogy az ember egy hónapig tesztel egyet, majd utána levonja a következtetéseket. Jó tudni, hogy a pattanásoknál érdemes nagyon kitartónak lenni: a legjobb rutinnak is kellhet 3-4 hónap, hogy eredményt hozzon.

Pattanásos bőrűek gyakran elkövetik azt a hibát is, hogy nem hidratálnak eléggé. Ennek az az oka, hogy a problémás bőr az esetek túlnyomó többségében zsíros is, és azt feltételezzük, hogy zsíros bőrt nem célszerű hidratálni. Ez nincs így: például a piros gyulladás arra is utal, hogy valami gond van a védőrétegével. Az igaz, hogy a testes, gazdag krémeket jobb kerülni, hiszen könnyen eltömíthetik a pórusokat, de a könnyű, géles hidratálók, illetve a hialuronsavas szérumok és a súlytalan hidratáló tonikok ekkor is ajánlottak. A legjobban a több, könnyed rétegben való hidratálás fog valószínűleg beválni - tanácsolta a Skinsmart szakértője.

Apró dudorok a felkaron. Mit lehet velük tenni?

Sokaknál találhatók apró, piros vagy fehér dudorok, pöttyök a bőrön, ám azt kevesen tudják, hogy pontosan mi ez, mért alakul ki, vagy hogyan lehet csökkenteni a láthatóságukat. Rácz Judit bőrápolási szakértőt kérdeztük ezekről a tünetekről: részletesen mesélt a keratosis pilarisról, és hasznos tippeket adott arra, hogy mit lehet tenni ellene.

Apró dudorok a felkaron vagy a combon: mi ez, és mit lehet tenni ellene? A szakértő elmondta

A szakértő elárulta, miért alakul ki a keratosis pilaris, és azt is, hogyan lehet megszabadulni tőle.

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük