Milyen gyakran kell hajat mosni?
Minimum ennyi lenne az ideális hetente
A hajmosás gyakorisága kritikus, ha szeretnéd megelőzni a hajritkulást, a korpát és a betegségeket.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hajmosás gyakoriságának kérdése ugyan sűrűn felmerül, mégsem létezik egy olyan heti rutin, amely mindenki számára ideális lenne. A hajad tulajdonságait magadnak kell kitapasztalnod, ami nem is olyan egyszerű, azonban ha sikerül, megelőzheted a korpát, a hajritkulást és töredezést is.

A napi rendszerességű hajmosás korántsem ideális mindenkinek, és nem jelent egyet az ápoltsággal, ugyanígy nem egyenlő a hanyagsággal, ha valaki csak kéthetente mossa meg a haját. Akad azonban néhány dolog, amire érdemes odafigyelned a hajmosással kapcsolatban!

Milyen típusú a hajad?

A hajad sűrűségét megállapíthatod, ha frissen mosva és szárítva szétválasztod a megszokott helyen, és alaposan megvizsgálod egy tincs tövét. Sűrű növésű hajról van szó, ha a fejbőröd szinte nem is látszik, közepes sűrűségről, ha itt-ott felbukkan a bőr, míg ha sok helyen látsz át a szálak között, finom szálú hajad van. A legtöbb mosást ezek közül a vékony szálú haj igényli, hiszen kevés zsiradéktól is könnyen meglapul.

Ami a haj textúráját és porózusságát illeti, azt nedves, de nem vizes, éppen csak törölközővel megszárított hajon tesztelheted. Ilyen állapotban nyomkodd meg a hajvégeidet. Ha szinte száraznak érzed a hajad, az azt jelenti, kevésbé porózus, míg ha ilyenkor is sok nedvesség van benne, akkor az erősen porózus típusba tartozol, akinek gyakrabban jó hajat mosni.

A fejbőröd zsírosodásának tempóját egy egyszerű papírszalvétával ellenőrizheted minden reggel, a hajmosást követően. Ha az első vagy akár még a második reggelen sem találsz zsíros nyomot a fejbőrödre nyomott papíron, akkor nem tartozol a gyorsan zsírosodó csoportba, így valószínűleg felesleges heti egy-két alkalomnál gyakrabban mosni a hajadat.

Mi utal arra, hogy túlzásba estél?

A haj zsírosságát a fejbőr által termelt természetes zsiradék, a szebum okozza, amely védi, táplálja a hajszálakat, így nem feltétlenül érdemes megjelenésekor azonnal lemosni. A haj nagyon gyakori mosása ráadásul arra ingerli a fejbőr mirigyeit, hogy növeljék a termelést, így könnyen lehet, hogy a zsírosodás gyorsan felveszi a ritmust az új hajmosási szokásoddal.

A túlzott hajmosás jele lehet a viszkető fejbőr, az extrém mértékig gyors zsírosodás és a kiszáradó hajvégek is, amelyek hidratálására és megelőzésére akár ezt a nagyon egyszerű hajmosási módszert is alkalmazhatod!

Hogyan lehet kitolni a hajmosást?

A haj sajnos viszonylag lassan reagál a változásokra, így időbe telik, mire zsírosodásának gyorsasága alkalmazkodik egy új rutinhoz. Ezekben az időszakokban, ha nagyon úgy érzed, nem bírod hajmosás nélkül, sampon nélkül is leöblítheted a hajadat. Ez csak részben mossa le a fejbőrről a tápláló szebumot, ám kissé visszaadja a frissesség érzését.

Szintén jó megoldás lehet, ha kissé már piszkosnak érzed a hajadat, ha összefogod, ilyenkor ugyanis sokkal kevésbé szúr szemet a haj töve, mint az általában sokkal kevésbé zsíros, lengedező vége. A lófarok és a konty számtalan formában, változatosan elkészíthető frizura, ha szeretnéd kitolni a hajmosást.

Szárazsampon

A szárazsampon szuper megoldás, ha zsíros típusú a hajad, ugyanis időtakarékosan, a hajnak viszonylag kevés stressz okozva frissítheted vele fel magadat. Az eredmény ugyan nem egészen azonos a hajmosáséval, de a fejbőrön a zsírt megkötni képes szárazsampon nagyon sok olajos nedvességet felszív. Csak arra figyelj nagyon, hogy a fehér por egyáltalán nem szép, ha benne marad a hajadban, ezért fésüld ki, és fújd ki langyos levegővel, hajszárítóval alaposan!

Ezt is szeretjük