Hatalmas ünnepség keretein belül reszelik le a fiatalok fogát Balin - Szinte mindenki átesik a szokatlan rituálén

A ceremónián a családtagok, a rokonok, sőt néha az egész falu összegyűlik, hogy együtt ünnepeljenek. A fiataloknak hat fogát reszelik le a tradíció miatt.

fogreszeles bali cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A világ különböző kultúráiban valamennyire eltér az embereknek a szépségről alkotott definíciója. Számos országban teljesen más vonásokat, jellemzőket tartanak gyönyörűnek, mint itthon. Több területen számunkra egészen szokatlan, már-már bizarrnak mondható rituálékon esnek át az emberek azért, hogy beilleszkedjenek a társadalomba, és megfeleljenek az ideálnak.

Balin is él egy furcsa hagyomány: a lényege, hogy egy hatalmas ünnepség keretein belül lereszelik a fiatalok fogát. Szinte mindenki átmegy a procedúrán, melynek nemcsak esztétikai, hanem spirituális jelentősége is van az ott lakók szerint.

A fogreszelés hagyománya Balin

Nagyjából az 5. század óta van jelen a hindu szokás a területen, és úgy tartják, minden balinéz embernek át kell esnie a rituálén, ha elért egy bizonyos kort, ami általában a 17 év. A metatah-nak nevezett tradíció rengeteg előkészületet igényel, ugyanis igencsak megadják a módját: szinte az esküvőkhöz hasonló ünnepségeket rendeznek. 

Anyagi okokból előfordul, hogy nem pontosan 17 évesen kerül sor rá, hanem a testvéreken vagy a falu néhány lakóján egyszerre végzik el a fogreszelést, hiszen egy ilyen ceremónia igen költséges. Ha a szülők mégsem szervezik meg tinédzserkorban, az embereknek felnőttként az esküvő, vagy legkésőbb a halál előtt át kell esniük rajta, a szegényebbeknek pedig az állam finanszírozza az egészet.

A fiatalok előtte két napon keresztül imádkoznak, az eseményen pedig a rokonok, az ismerősök és a barátok is részt vesznek. A jeles napra rengeteg étellel, itallal és virággal készülnek, melyeket részben az isteneknek ajánlanak fel, részben a vendégeknek kínálnak. A tinédzserek díszes, aranyozott ruhába öltöznek, fejdíszeket viselnek, közben végig zene szól, és szinte az egész közösség ünnepel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Női újjászületés Dr. Hevesi Krisztával

Dr. Hevesi Kriszta az „istenek szigetén”, Balin, immáron másodszorra vezet a kollégáival „Női újjászületés” néven tábort, elvonulást. A helyszín szépségeinek és különlegességeinek megtekintése mellett a tizenkét napos program célja a nőiesség felszabadultabb megélése, a testtudatosság fejlesztése, a szexuális elakadások feloldása, stresszkezelés, erdőfürdő és relaxáció –, hogy a testi-lelki feltöltődést követően egy újfajta szemlélettel térhessünk vissza a hétköznapok pillanataihoz.

Információ és részletek: dr.hevesi.kriszta@gmail.com

Promóció

A ceremónia a szintén feldíszített templomban kezdődik, ahol imádsággal és szent vízzel „tisztítják meg” a fiatalokat, majd általában az illető házában lévő pavilonba mennek, ahol lefektetik, ágyát pedig családtagok állják körbe. A procedúra előtt a fiúk és lányok nyelvéhez, fogaihoz rubingyűrűt érint a pap, hogy megvédje őket a gonosztól, majd nem sokkal később el is kezdik a folyamatot, melynek során a hat első, felső fogat reszelik le egy durva reszelővel teljesen egyenesre.  

A folyamat a balinéz lakosok szerint csak enyhe fájdalommal jár. A papok előtte egy gyógynövényekből készült keveréket kennek a fogakra, hogy ne törjenek el, ne repedezzenek be, és ne sérüljön túlságosan a zománc, ám persze ez nem mindig hatásos. A fogak ezután igen érzékennyé válnak a hidegre és a melegre, ezért megnehezítik az étkezést. Az egész egyébként nagyjából öt percet vesz igénybe, utána pedig ünnepléssel zárják a ceremóniát.

Ezért olyan fontos számukra a tradíció

És hogy milyen okokból is teszik mindezt? Az egész tradíció a hindu vallásból eredeztethető. Úgy vélik, a hegyes szemfogak állatiasak, ezért aki ezekkel kerül a mennyország kapujába, azt az istenek könnyedén összetéveszthetik az állatokkal, emiatt pedig nem biztos, hogy beengedik majd. De további jelentése is van a hat fog lereszelésének: ezek ugyanis a hat fő bűnt, bűnös tulajdonságot jelképezik, melyektől így megszabadítják, megmentik az embereket: ezek a szenvedély, a harag, az önzés, a féltékenység, a zavartság és a kapzsiság.

Az ajaktányér brutális hagyománya

Az etióp surma és mursi törzsek lányainak 15 éves koruk környékén egy vágást ejtenek a szájukon, majd a nyílásba egy kisebb fadarabot tesznek, amit aztán egyre nagyobbra cserélnek, megnyújtva ezzel a bőrt. Amikor úgy vélik, megfelelően kitágult a szájuk, behelyezik az első tányért. A következő képeken megnézheted, hogyan is festenek a nők az ajaktányérral, és azt is megtudhatod, miért viselik ezt, mikor vehetik ki, illetve milyen nehézségeket okoz számukra a hagyomány.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük