25 centis tányérral a szájukban élnek, hogy kívánatosabbak legyenek - Enni és inni is alig tudnak a szépségük érdekében

Hatalmas kínokat élnek át a nők azért, hogy kövessék a hagyományt, és vonzóak legyenek a férfiak szemében. Az ajaktányér az egész életüket megnehezíti.

ajaktanyer cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

A különböző kultúrákban általában eltér a szépségideál is. Azonban nemcsak abban vannak különbségek, hogy milyen alakot, arc- vagy épp orrformát, szemszínt tartanak szépnek: egyes helyeken brutális testmódosításokkal érik el a nők a vonzónak vélt külsőt.

Afrika egyes törzseiben például az asszonyok és a lányok egyre nagyobb tányérokkal a szájukban élnek, amelyek miatt nemcsak hatalmas fájdalmakat élnek át, de még a beszéd, az evés és az ivás is szinte lehetetlenné válik számukra. Tegyük hozzá néhány törzsnél a férfiak viselnek hasonlót, vagy más fájdalmas módon díszítik a testüket.

Az ajaktányér hagyománya

Az etióp surma és mursi törzsek lányainak 15 éves koruk környékén egy vágást ejtenek a szájukon, majd a nyílásba egy kisebb fadarabot tesznek, amit aztán egyre nagyobbra cserélnek, megnyújtva ezzel a bőrt. Amikor úgy vélik, megfelelően kitágult a szájuk, behelyezik az első tányért. A beavatkozás kicsit sem veszélytelen, hiszen a higiéniai körülmények egyáltalán nem megfelelőek, így nagy a fertőzésveszély, maga a folyamat pedig óriási fájdalmakkal jár. A következő képeken megnézheted, hogyan is festenek a nők az ajaktányérral, és azt is megtudhatod, miért viselik ezt, mikor vehetik ki, illetve, milyen nehézségeket okoz számukra a hagyomány.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük