Itthon divatos és szexi, Ázsiában szégyenkeznek miatta – Rettegnek a barnulástól a nők

Ázsiában rettegve óvják magukat a nők a nap sugaraitól.

azsia napozas
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az '50-es években a porcelánfehér bőr volt a kötelező, majd a '60-as évek bohókás hippikorszaka meghozta a csokibarnaság diadalát. A '70-es évek konszolidációja visszavett a kilengésekből, és a halványabb, természetesebb bőrt preferálta. A '80-as években a férfiak megőrültek a nők bronzosan ragyogó színéért, a '90-es évek filigrán topmodelljei viszont megint a világosr felé terelték a tendenciát.

Napjainkban viszont szerencsére ugyanolyan divatos a kreolos bőr, mint a halovány, bár a napozás és a szolárium még mindig nem veszített a népszerűségéből. Vannak viszont olyan helyek a világban, ahol évszázadoktól függetlenül mindig a tejszínű bőr számít szépnek.

Ázsiában nem számít szépnek a barna bőr

Az ázsiai nők nagy része nemcsak, hogy nem napozik, de irtózik is a naptól. Náluk nem volt olyan korszak, melyben szépségideál lett volna egy kínai vagy koreai számára a barna bőr. Amíg te örvendezel a dinnyeérlelő, meleg nyárnak, addig az ázsiaiak számára ez tortúra. Ott beköszönt a monszun ideje, és a szubtrópusi klíma kábítóan fülledt levegővel, magas páratartalommal jár. A koreaiak, japánok és kínaiak ezért mesterei az árnyékolásnak.

azsiai napozas 2

Minden nő fejét, arcát és kezét takarja valami, és olyan félelemmel óvják magukat a napfénytől, mint a vámpírok. Az emberek biztosra mennek, és esernyők alatt hajlandóak csak kimenni az utcára. 30 faktoros napvédő krémnél alacsonyabbat alig lehet találni.

A krémekbe is fehérítőt kevernek

Meglepő adat, hogy Ázsiában nemcsak a normál krémekbe tesznek kémiai fehérítőt, hanem a napozótermékekbe nagy részébe is belekeverik a bőrhalványító hatóanyagokat. A tengerpartokon fürdőköntösben, sapkában, arcmaszkban és kesztyűben mászkálnak a nők, és még esélyt sem adnak arra, hogy megszínezzék bőrüket a nap sugarai. Mindez kultúrtörténeti, társadalmi és szociológiai indokokkal magyarázható.

A cikk az ajánló után folytatódik

A barna bőrt Ázsiában nem tartják esztétikusnak, mert az mindig az alacsony származás és a fizikai munka szimbóluma volt. Régen és ma is az egzisztencia nélküli emberek, a szegényebb távol-keleti országokból érkezők álltak be napszámosnak a rizsföldekre dolgozni, Vietnamból, a Fülöp-szigetekről vagy Laoszból. A porcelánfehér bőrszín tehát a térségen belül mindig is az elithez való tartozást és a magasabb rangot jelentette.

A kozmetika és a dermatológia komoly iparágat épített fel erre. A bőrfehérítés az egyik legnagyobb üzlet, hasonlóan nagy volumenű veszélyfaktorokat hordozva magában, mint a barnítás. Mert akárcsak a felelőtlenül túlzásba vitt napozással, az esztelenül elrugaszkodott fehérítéssel is visszavonhatatlanul roncsolódik a bőr.

Az ázsiai nők szépségének titkai

Az ázsiai nők mindent megtesznek azért, hogy bőrük sokáig feszes és fiatalos maradjon. Ezért - és persze a jó gének miatt - is van az, hogy sokszor 20-25 évet is letagadhatnak. Számos egyszerű, mégis hatásos arcápolási trükköt bevetnek szépségük megőrzéséért, ezeket pedig most te is ellesheted.

Ezt is szeretjük