3 erős természetes antioxidáns-forrás
Fontos lenne ismerni őket
Az antioxidánsok semlegesítik a szabadgyököket, nagyon fontosak az öregedésgátlásban.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az antioxidánsokat sokan csodaszernek tekintik, pedig egyszerű molekulákról van szó, amelyek könnyen bevihetőek a szervezetbe, hiszen nagyon sok táplálékban ott vannak. Elég arra gondolni, hogy a legtöbb vitamin is antioxidánsként funkcionál, de persze vannak másfélék is.

Hogy megértsük, miért is fontosak, egy picit érdemes elmélyedni a kémiában, és megismerni a testben zajló mindennapos harcot.

Antioxidánsok és szabadgyökök

A harc a szabadgyökök és az antioxidánsok között zajlik folyamatosan. Az utóbbiakról már biztosan hallottál, de azt talán nem tudod, hogy a szabadgyökök a testben természetesen is jelen lévő, szabad oxigénatommal rendelkező részecskék, amelyek fontos szerepet töltenek be az immunrendszerben, például a kórokozók semlegesítésében. Probléma akkor van, ha ezek a molekulák különböző okokból felgyűlnek a szervezetben, és elkezdik megtámadni az egészséges sejteket is. Ez az oxidáció folyamata, amelyet sok dolog erősíthet, többek közt a dohányzás, a stressz, a helytelen étkezés, a túlzott alkoholfogyasztás vagy éppen a napozás.

Homoktövis

Az antioxidánsok, ahogy a nevük is mutatja, semlegesítik a szabad oxigéngyököt, ami a rombolja az egészséges sejteket. Antioxidánsként viselkedik a legtöbb vitamin, a zsírsavak, a polifenolok és más anyagok is. Külsőleg és belsőleg is használhatod őket. Mutatunk három olyan növényt, amely nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, és az olajuk is nagyon értékes.

A növényi olajokban található hatóanyagok remekül beszívódnak a bőrbe, és nagyon jól hasznosulnak. Ha fontos neked a természetesség, próbáld ki a magyar fejlesztésű Adrienne Feller krémeket. A Hungarian Spring termékek tele vannak a legfinomabb növényi olajokkal.

Homoktövis - minden élénk színű gyümölcs és zöldség magas antioxidáns-tartalmú, köszönhetően a színanyagoknak. A homoktövis azonban nemcsak béta-karotin-tartalma miatt tesz jót a szervezettel, rengeteg benne a C-vitamin is.

Gránátalma - a gránátalmában megtalálható ellágsavat a tudósok a legerősebb antioxidánsnak tartják, nem véletlen talán, hogy a gyönyörű, rubinpiros szemekből álló gyümölcsöt a görög mitológiában, a Bibliában és a Koránban is említik. Olaja erős öregedésgátló.

Szőlőmag - a szőlőmag tulajdonképpen a bortermelés egy mellékterméke, de rezveratrol-tartalma miatt nagyon értékes. Aki azt mondja, hogy a vörösbor a benne található polifenolok miatt egészséges, inkább fogyasszon szőlőmagőrleményt. A magból sajtolt olaj remek bőrfeszesítő.

Ezt is szeretjük