Életmódváltás, avagy hogy kezdjünk neki? (x)
Szervezetünk egészséges táplálása nem mindig egyszerű feladat a felgyorsult hétköznapokon és programokkal zsúfolt hétvégeken, de némi odafigyeléssel és időráfordítással megoldható. Testünk meghálálja a törődést, jobb lesz a közérzetünk, több az energiánk.

dm-Femina 840x560 v1 nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha egészséges életmódról beszélünk, akkor annak nélkülözhetetlen eleme az egészséges táplálkozás és a rendszeres mozgás, igyekezzünk ezeket mindennapi életünk részévé tenni!

Sport

Válasszunk olyan mozgásformát, amit élvezünk (illetve ami megfelel fizikai állapotunknak, életkorunknak), mert akkor biztosan kitartóbbak leszünk majd. Hetente legalább 3 alkalommal sportoljunk 45–60 percet, de ha naponta tudunk 30 percet mozogni, azzal is nagymértékben hozzájárulunk egészségünk fenntartásához. Ha régen sportoltunk, válasszunk kíméletesebb mozgásformát, sétáljunk, túrázzunk, ússzunk vagy kerékpározzuk.

dm-Femina 840x560 v3

Konyhatechnológiák

A számunkra megszokott hosszas főzés és zsírban sütés helyett részesítsük előnyben a gőzölést, párolást, süssünk fóliában/sütőpapírból készült batyuban. A zöldségeket ne pároljuk túlzottan hosszú ideig, maradjanak kissé roppanósak. A főzelékeket, leveseket ne lisztes rántással, habarással készítsük, inkább használjunk étkezési keményítőt, vagy az étel egy részét leturmixolva keverjük vissza a többihez, elérve így a megfelelő állagot. 

Folyadékbevitel

A legtöbb ember nagyon keveset iszik ahhoz képest, amennyire a szervezetének szüksége lenne, hiszen 30 testsúlykilogrammonként minimum 1 liter folyadékot kellene fogyasztanunk. Vagyis egy 60 kilós embernek naponta legalább 2 liter folyadékot kellene innia, míg egy 90 kilósnak már 3 litert. Ez persze függ a fizikai aktivitástól, az időjárástól is, ezek tovább növelhetik a szükséges mennyiséget.

Természetesen az sem mindegy, hogy mit kortyolunk, leginkább szénsavmentes vagy szűrt vizet, gyümölcs- és gyógyteát, esetleg frissen facsart zöldség- vagy gyümölcslevet ajánlott inni. (A napi folyadékfogyasztásba beleszámolhatjuk a levest is!) Kerüljük a nagy mennyiségű kávéfogyasztást, és csak alkalmanként igyunk cukros-szénsavas üdítőket, akkor is lehetőleg energiaszegény változatokat. Alkoholt ne, vagy legfeljebb mértékkel fogyasszunk, és mindig igyunk mellé egy pohár vizet is!

dm-Femina 840x560 v1

Mik azok a direktlevek? 

A dmBio direktlevek préseléses eljárással készülnek, a szűrés és centrifugálás után kíméletesen pasztörizálják őket. A direktlé elnevezés is arra utal, hogy a gyümölcslé nem esik át további feldolgozáson. A direktlevek vitamintartalma így éppen annyi, amennyi a felhasznált gyümölcsöké. Hozzáadott cukrot nem tartalmaznak. A direktlevek között létezik úgy-nevezett „muttersaft” jelölésű is. Ezeknél a gyümölcsleveknél még a centrifugálás fázisa is elmarad, így a végeredmény egy koncentrált lé.

158296 dmbio gyumolcsle 1l alma 4058172227264 1kg simple.png

(Képek forrása: dm Kft.)

Ezt is szeretjük