A gyönyörű glamour modell, aki a világ első celebje volt: Cléo de Mérode képét mindenki ismerte a 20. században

Cléo de Mérode stílusát a legelőkelőbb hölgyek másolták, szépségéért a híres művészek is odavoltak. Tehetségével, külsejével a belga királyt is levette a lábáról.

cleo cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ma már teljesen megszokott dolog, hogy tele van a modellek fotóival a világ, nemcsak az utcák plakátjain, hanem az interneten vagy a tévében is gyakran találkozhatunk velük a reklámoknak köszönhetően. Az 1800-as évek végén és az 1900-as évek elején viszont még jóval nehezebb volt ilyen híresnek lenni. Cléo de Mérode-nak mégis sikerült. 

Az 1875-ben született szépség nyolcévesen kezdett táncot tanulni, 11 évesen debütált a párizsi Operaházban, nem sokkal később pedig már balett-tehetsége mellett frizurájával, szépségével és nőies eleganciájával is felhívta magára a figyelmet. Nemcsak glamour modellé vált, de a Belle Époque leggyönyörűbb nőjének, valamint a világ első igazi celebjének is tartották.

Cléo de Mérode: balett táncos, modell és celeb

Már 16 évesen igazi stílusikon volt: ekkor mutatkozott először ikonikus frizurájával, a chignonnal, amit aztán az összes előkelő párizsi nő igyekezett lemásolni. Egy idő után nemcsak a hölgyek figyeltek fel szépségére és külsejére, hanem a művészek is. 1895-ben Henri de Toulouse-Lautrec festette meg arcképét, majd többek között Charles Puyo, Alfredo Müller, Edgar Degas, Manuel Benedito, Georges Clairin és Rippl-Rónai József is készítettek róla képet, de szobrászművészek modellje is volt. Fotózta emellett a híres fotográfus, Nadar, valamint Léopold-Émile Reutlinger, Henri Manuel és Otto Sarony, akinek egy sztárokkal foglalkozó fotósvállalkozása is volt. 

Cléo de Mérode-t hírbe hozták II. Lipót belga királlyal, azt pletykálták, hogy teljesen megbabonázta az uralkodót, majd a szeretője is lett, ám a nő tagadta a vádakat. Az viszont biztos, hogy szépségének, tehetségének, stílusának híre, valamint a róla készült képek az egész világon elterjedtek. Ezért is tartják őt a világ első, igazi celebjének.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük