6 zseniális trükk cipővásárláshoz, hogy kényelmes darabot találj - Az sem mindegy, a nap melyik szakában próbálsz

Így találhatod meg könnyen a tökéletes cipőt: eláruljuk, mire figyelj a vásárlás előtt, és még utána is.

Trükkök cipővásárláshoz
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Sóbors
Top olvasott cikkek

Cipővásárlásnál számos különböző szempontot figyelembe kell enni. Fontos, hogy kényelmes legyen a lábbeli, illetve az is, hogy az ember megtalálja a stílusához, az ízléséhez passzoló darabot. Mindezek mellet pedig sokaknak az is számít, hogy az éppen aktuális divatnak is megfeleljen a kiszemelt cipő. 

Elárulunk néhány trükköt, ami egy kicsit megkönnyíti a választást: ha ezeket alkalmazod, könnyebben rálelsz majd a lábadhoz leginkább illő fazonra.

Nem mindegy, mikor vásárolsz

Ahhoz, hogy megtaláld azt a cipőt, ami egy hosszú nap után sem nyomja majd a lábadat, a legjobb, ha délután indulsz vásárolni. A lábfej a késői órákra megduzzadhat egy kicsit, ezért érdemes ilyenkor betérned a boltba: ha ugyanis ekkor választod ki a darabot, másnap sem szembesülsz majd azzal, hogy túl kicsi vagy túlságosan szoros.

Amit vigyél magaddal

Állj mezítláb vagy zokniban egy lapra, rajzold körbe a talpadat, és vidd magaddal ezt a papírt. Ha ráhelyezed a boltban a cipőt, akár próba nélkül is tudhatod, hogy passzol-e majd rád. Például, ha keskenyebb az orra a lábfejednél, akkor valószínűleg kényelmetlen lesz, de azt is láthatod, hogy kicsi lesz-e, esetleg nagy, vagy pont megfelelő. 

Figyelj a zoknira!

Szintén számít, hogy milyen zoknit viselsz a választásnál. A legjobb, ha olyanban indulsz a boltba, amit az adott cipőhöz a legtöbbet viselsz majd. Mondjuk, egy sportcipőhöz vegyél vékony bokazoknit, egy csizmához viszont jobb, ha egy vastagabb változatot választasz, hiszen így találhatod csak meg a legjobban illeszkedő darabot. Ha használsz talpbetétet, azt is kalkuláld bele a próbálásnál.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nyomd meg a cipő orrát!

Miután belebújtál a kiszemelt lábbelibe, nyomkodd meg az orr felső részét. Akkor megfelelő a méret, ha van egy kis hely - körülbelül egy centi - még a lábujjaid után, mivel így séta közben van lehetőségük mozogni, előrecsúszni kicsit. Arra is figyelj, hogy mennyire rugalmas az anyag: ha túl kemény, egyáltalán nem hajlik be, akkor nagy az esély arra, hogy nem idomul majd rá a lábadra, hanem nyomja, feltöri vagy kisebezi azt.

Csavarásteszt

Hogy leteszteld a strapabíróságát és a stabilitását, fogd meg az egyik kezeddel az orrát, a másikkal a sarkát, és próbáld enyhén csavarni. Ha nagyon könnyen hajlik, akkor nem biztos, hogy tartós lesz, vagy kellően tartja majd a lábadat, ha pedig meg sem mozdul, túlságosan merev az anyag. Az a legjobb, ha csak egy picit tudod elmozdítani.

A belsejét is nézd meg alaposan!

Ne csak kívülről, hanem belülről is vedd szemügyre a cipőt. Tapogasd meg alaposan, és nyomkodd meg a talprészét. Ha túl kemény, akkor nem lesz kényelmes, megfájdul majd tőle a lábad, vagy talpbetétre lesz szükség, ebben az esetben pedig lehet, hogy a szokásosnál eggyel nagyobb méretet kell venned. Azt is nézd meg, mennyire puha, hajlékony a felsőrész, illetve, hogy miből készült: egy velúr- vagy bőranyag ugyanis jobban hajlik, és kevesebb eséllyel okoz vízhólyagokat, sebeket.

Házi trükkök csúszós csizma ellen

Arra is van megoldás, ha egy meglévő csizmát szeretnél csúszásmentessé tenni. A következő házi trükkökkel kiküszöbölheted a problémát.

9 filléres házi trükk, hogy ne csússzon a csizma, és ne legyen sáros: életmentő tippek télre

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük