Mit nézz meg a csizma talpán, hogy biztosan ne csússzon? 4 dolog, amit csekkolj, mielőtt megveszed

Vásárlás előtt is könnyedén megállapíthatod, hogy csúszós lesz-e a cipő. Ezeket a részleteket ellenőrizd rajta, hogy megtudd!

Nem csúszós csizma vásárlása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Sóbors
Top olvasott cikkek

Ősszel és télen fontos, hogy egy cipő ne csak divatos vagy csinos, hanem kényelmes és praktikus is legyen. A hideg, csapadékos időkre a legjobb, ha egy olyan darabot választasz, ami elég meleg, nem ázik be, és nem is csúszik túlságosan a vizes, havas, esetleg jeges felületeken.

Az üzletekben nem könnyű eldönteni a kiszemelt lábbeliről, hogy mennyire állja meg a helyét a latyakos, fagyos utcákon. Ám ha jobban megnézed a csizma talpát, és lecsekkolsz pár részletet, gyorsan eldöntheted, hogy jó választás lesz-e a következő hónapokra.

Mintázat és anyag

Mielőtt a pénztárhoz indulnál az új cipővel, mindenképpen vizsgáld meg alaposan a talpát: ha sima, vagy csak nagyon enyhén csíkozott, recézett, nem lesz elég biztonságos a fagyos talajhoz. A legjobb, ha a téli bakancs vagy csizma erősen bordázott, a minták pedig legalább pár milliméternyit kiállnak a cipő alsó részéből, de idén bőven találsz olyan változatokat is, ahol akár 1-2 centi vastagok. A három-, a hatszög vagy a négyzet alakzatokkal ellátott talp nem csúszik annyira, mégis leginkább a lekerekített szélű, nyitottabb formájú vagy kör alakú bordázat a praktikus, ezekbe ugyanis nem ragad majd bele annyira a hó, illetve a sár.

cipotalp
Fotó: semenovp / Getty Images Hungary

Mindezek mellett az is fontos szempont, hogy miből készült a cipő alsó része. A kemény, kissé fényesebb talpak nem tapadnak eléggé a talajra, így inkább a puhább, rugalmasabb anyagok, például a gumi, a poliuretán, a PVC vagy a nitril bizonyulnak jó választásnak.

Hajlékonyság

Azt is fontos megnézni, hogy mennyire hajlékony a cipő. Ha ugyanis túl kemény, nem képes a lábaddal együtt mozogni, nem tudsz benne biztonságosan járni a jeges úton. Fogd meg az egyik kezeddel az orrát, a másikkal a sarkát, és óvatosan hajlítsd felfelé őket. Természetes, ha az új darab nem puha, de ha úgy érzed, nagyon merev, és később sem törne be, akkor nem biztos, hogy ez lesz a tökéletes csizma.

A cikk az ajánló után folytatódik

A cipő formája is számít

A cipő formája szintén hozzájárul ahhoz, hogy kényelmesen járhass benne csúszós talajon, ezért például a hegyes orrú lábbelik nem a legpraktikusabbak a hideg hónapokra. Nézd meg, hogy szépen követi-e a lábfej vonalát, jól elférnek-e benne a lábujjaid, és azt is érdemes ellenőrizni, hogy a cipő talpának első részén is megfelelő-e a mintázat.

Nézd meg a dobozát!

A dobozon található jelzéseket és leírásokat is mindenképp csekkold, ezen ugyanis sokszor feltüntetik, hogy nem csúszós a cipő. Gyakran a „non-slippery”, a „non-slip” vagy a „slip resistant” feliratok utalnak rá, ám még akkor is érdemes a fentebb említett részleteket leellenőrizned, ha megtaláltad a jelzést a csomagoláson. Mindezek mellett pedig egy kicsit próba közben is ellenőrizheted azt, hogy mennyire biztonságos, ha megpróbálod húzni a lábadat az üzlet padlóján. Ha egyáltalán nem érzed, hogy tapadna, a vizes, jeges járdán sem állja majd meg a helyét.

Házi trükkök csúszós csizma ellen

Arra is van megoldás, ha egy régi csizmát szeretnél csúszásmentessé tenni. A következő házi trükkökkel kiküszöbölheted a problémát.

9 filléres házi trükk, hogy ne csússzon a csizma, és ne legyen sáros: életmentő tippek télre

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük