Mit nézz meg a csizma talpán, hogy biztosan ne csússzon? 4 dolog, amit csekkolj, mielőtt megveszed
Vásárlás előtt is könnyedén megállapíthatod, hogy csúszós lesz-e a cipő. Ezeket a részleteket ellenőrizd rajta, hogy megtudd!

csizmavasarlas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ősszel és télen fontos, hogy egy cipő ne csak divatos vagy csinos, hanem kényelmes és praktikus is legyen. A hideg, csapadékos időkre a legjobb, ha egy olyan darabot választasz, ami elég meleg, nem ázik be, és nem is csúszik túlságosan a vizes, havas, esetleg jeges felületeken.

Az üzletekben nem könnyű eldönteni a kiszemelt lábbeliről, hogy mennyire állja meg a helyét a latyakos, fagyos utcákon. Ám ha jobban megnézed a csizma talpát, és lecsekkolsz pár részletet, gyorsan eldöntheted, hogy jó választás lesz-e a következő hónapokra.

Mintázat és anyag

Mielőtt a pénztárhoz indulnál az új cipővel, mindenképpen vizsgáld meg alaposan a talpát: ha sima, vagy csak nagyon enyhén csíkozott, recézett, nem lesz elég biztonságos a fagyos talajhoz. A legjobb, ha a téli bakancs vagy csizma erősen bordázott, a minták pedig legalább pár milliméternyit kiállnak a cipő alsó részéből, de idén bőven találsz olyan változatokat is, ahol akár 1-2 centi vastagok. A három-, a hatszög vagy a négyzet alakzatokkal ellátott talp nem csúszik annyira, mégis leginkább a lekerekített szélű, nyitottabb formájú vagy kör alakú bordázat a praktikus, ezekbe ugyanis nem ragad majd bele annyira a hó, illetve a sár.

cipotalp
Fotó: semenovp / Getty Images Hungary

Mindezek mellett az is fontos szempont, hogy miből készült a cipő alsó része. A kemény, kissé fényesebb talpak nem tapadnak eléggé a talajra, így inkább a puhább, rugalmasabb anyagok, például a gumi, a poliuretán, a PVC vagy a nitril bizonyulnak jó választásnak.

Hajlékonyság

Azt is fontos megnézni, hogy mennyire hajlékony a cipő. Ha ugyanis túl kemény, nem képes a lábaddal együtt mozogni, nem tudsz benne biztonságosan járni a jeges úton. Fogd meg az egyik kezeddel az orrát, a másikkal a sarkát, és óvatosan hajlítsd felfelé őket. Természetes, ha az új darab nem puha, de ha úgy érzed, nagyon merev, és később sem törne be, akkor nem biztos, hogy ez lesz a tökéletes csizma.

A cikk az ajánló után folytatódik

A cipő formája is számít

A cipő formája szintén hozzájárul ahhoz, hogy kényelmesen járhass benne csúszós talajon, ezért például a hegyes orrú lábbelik nem a legpraktikusabbak a hideg hónapokra. Nézd meg, hogy szépen követi-e a lábfej vonalát, jól elférnek-e benne a lábujjaid, és azt is érdemes ellenőrizni, hogy a cipő talpának első részén is megfelelő-e a mintázat.

Nézd meg a dobozát!

A dobozon található jelzéseket és leírásokat is mindenképp csekkold, ezen ugyanis sokszor feltüntetik, hogy nem csúszós a cipő. Gyakran a „non-slippery”, a „non-slip” vagy a „slip resistant” feliratok utalnak rá, ám még akkor is érdemes a fentebb említett részleteket leellenőrizned, ha megtaláltad a jelzést a csomagoláson. Mindezek mellett pedig egy kicsit próba közben is ellenőrizheted azt, hogy mennyire biztonságos, ha megpróbálod húzni a lábadat az üzlet padlóján. Ha egyáltalán nem érzed, hogy tapadna, a vizes, jeges járdán sem állja majd meg a helyét.

Házi trükkök csúszós csizma ellen

Arra is van megoldás, ha egy régi csizmát szeretnél csúszásmentessé tenni. A következő házi trükkökkel kiküszöbölheted a problémát.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük