Nem ázik be a csizmád, ha ezt kened rá: olcsó házi trükkök, amik vízhatlanná teszik a cipőt
Ezek a házi kencék segítenek meggátolni, hogy befolyjon a víz a csizmádba.

teli csizma
beauty and style
Top olvasott cikkek

A téli, csapadékos időjárás egyik legkellemetlenebb része az, ha beázik a csizmád. Nemcsak hogy igen zavaró érzés, ha vizes lesz a zoknid és a lábad, de könnyen fel is fázhatsz így - főleg, ha az egész napot a nedves cipőben kell töltened a munkahelyeden.

Valóban vízálló lábbeliket borzasztóan nehéz találni, főleg akkor, ha még azt is szeretnéd, hogy divatos és nőies legyen a cipő. Szerencsére azonban léteznek olyan megoldások, amelyekkel megelőzheted azt, hogy befolyjon a víz.

Házi módszerek a csizma vízhatlanná tételére

A boltokban számos olyan spray-t és waxot kapni, melyek víztaszító réteget képeznek, ezáltal megakadályozzák a nedvesség beszivárgását. Ám ha nem szeretnél rá sokat költeni, vagy épp a természetesebb, házi megoldások híve vagy, akkor is találhatsz hasonlóan hatásosakat. Ezek közé tartozik például a viasz is.

Az első és legfontosabb lépés mindig az, hogy alaposan tisztítsd meg a lábbelit. Töröld át langyos, mosószeres vízbe áztatott ruhával, majd egy szárazzal, és ha már egy folt sincs rajta, bele is kezdhetsz a vízhatlanításba. Fogj egy gyertyát, és egy kicsit olvaszd meg hajszárítóval. Ezután dörzsöld bele a cipőbe, és légy különös tekintettel az összeillesztésekre. Ha megvagy, fújd át még egyszer egy kis meleg levegővel, hogy eloszlasd a viaszt, majd hagyd megszáradni. Egy-két óra elteltével már használhatod is a csizmádat. 

A cikk az ajánló után folytatódik

De úgy is hatékony védőkencét készíthetsz, ha egy evőkanál méhviaszt egy fél evőkanálnyi zsiradékkal főzöl össze, és ezt viszed fel a cipőre. Sőt, bizonyos természetes olajok is hatásos víztaszítónak is bizonyulnak: ha ricinus, kókusz-, olíva- vagy étolajjal kened át a cipőt vatta segítségével, szintén megelőzheted a beázást. A lépések ebben az esetben is ugyanazok: tisztítsd meg a csizmát, aztán vidd fel rá a kencét, de ne túl vastag rétegben, majd hagyd száradni.

csizmak
Fotó: carlosbezz / Getty Images Hungary

Érdemes azonban tudnod, hogy ezek a módszerek csak az egyébként sem nedvszívó anyagból készült - tehát bőr vagy műbőr - lábbelik esetén alkalmazhatóak. A velúr beszívja a nedvességet, így elszíneződhet, foltossá válhat. Ha ilyen cipőt szeretnél kezelni, inkább glicerint használj rá. A kezeléseket három-négy hetente ismételd meg, gyakrabban nem ajánlottak, nehogy károsodjon az anyag.

Divatos hosszú szárú csizmák körképe

A mínuszokban és a hóban a bakancsok mellett rendkívül praktikusak a hosszú szárú csizmák is, hiszen egészen a térdedig melegítik a lábadat. A lapos talpú változatok kényelmesek, megállják a helyüket jégben és fagyban, sőt akadnak köztük bőven vízálló darabok is. Megfizethető, 15 ezer forint alatti darabokat mutatunk.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük