Rák, bőrgyulladás, allergia
Veszélyes kozmetikumok!
Tusfürdő, arckrém, testápoló, dezodor - ezeket nap mint nap használjuk. Mégsem vagyunk tisztában káros hatásaikkal.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tisztálkodószereink többségét kémiai úton állítják elő, így egyáltalán nem meglepő, hogy ezek a "műanyag alapanyagú" vegyi termékek az arra érzékenyeknek problémákat okoznak.

Pedig a megoldás - a kellemetlen tünetek megszüntetése - sokkal könnyebben kivitelezhető, és olcsóbb, mint hinnénk!

Allergizálnak, rákkeltők...

Tisztálkodószereink összetevői kis molekulasúlyúak. E tulajdonságuknak köszönhetően könnyen és gyorsan felszívódnak, a véráramon keresztül pedig eljutnak létfontosságú szerveinkhez. Így veszélyeztetik egészségünket.

A higiéniai termékek tartalmaznak baktériumölő triklozánt, mely bőrirritáló hatása mellett elősegíti a gombák szaporodását. Tusfürdőink savas kémhatásúak, különböző tisztálkodószereinkben pedig ásványiolaj-származék van, ami ugyan olcsóbb a gyógynövény-kivonatoknál, ám elzárja pórusainkat, függővé tesz, ráadásul rendkívül allergizáló hatású. A főként vízből és olajból álló testápolókban a leginkább egészségkárosítók:

 • a konzerválószerek
 • az emulgeálóanyagok
 • a festékek
 • az antioxidánsok.

Az első csoportba tartozó anyagokkal érik el a gyártók, hogy termékük minimum három évig eltartható legyen. Bár arról nem szól a fáma, ki használ adott esetben egy arckrémet vagy tusfürdőt ennyi ideig. Az ellenőrzött természetes kozmetikumok eltarthatósága ezzel szemben maximum egy esztendő az előírások szerint. Ezen anyagok közül a legismertebbek a formaldehid és annak származékai. Rákkeltők, kis mennyiségben is irritálják a nyálkahártyát, allergének, és az örökítősejteket is károsítják.
Másodikként azt az összetevőt kell megemlítenünk, ami azért felelős, hogy a zsírnemű részek ne váljanak el a víztől. (Éppen ezért érdemes megnézni, mennyi pénzt adunk ki főként desztillált vízre, aminek az aránya akár 60% is lehet!) Ezek pedig az emulgeálószerek.

Legismertebbek a faggyú - egyszerű állati zsír - és a PEG - polietilénglukol - és származékai. Míg az elsővel "csak" annyi probléma van, hogy kiváló táptalaj a baktériumoknak - bár tudatosan nem biztos, hogy magunkra kennénk -, a másik már annál többnek az okozója. A PEG-ek egyfajta "csúsztató" tulajdonsággal felvértezettek: segítenek az idegen anyagoknak bejutni a bőrbe. Mivel a bőrt sérülékennyé, áteresztővé teszik, a mérgek könnyedén felszívódhatnak. Ezeket az anyagokat a flakonokon többek között copolyol, polyglykol, polysorbate néven tüntetik fel.

Színezőanyagokkal nemcsak a dekorkozmetikai szereket dúsítják fel. A "zöldalma" vagy az "eper" tusfürdő nem a névadójából készül, az illúziót megőrzendő kell a színezősegítség az előállítóknak. Ezek is általában allergén anyagok.

Az utolsó csoportba tartozó antioxidánsok közül mindössze kettő feketelistás, ám ezek éppen elég nagy bajt tudnak okozni. Ezek az anyagok - ahogy nevük is utal rá - az oxidációs folyamatot gátló vegyületek. Ezzel nem is lenne baj, ám a BHT (butylhydroxytoluol) és a BHA (butylhydroxyanisol) allergén hatásukon kívül átalakítják az immunrendszert, és magzatkárosítók.

Bőrgyulladás, furunkulus, szervkárosodások...

Igaz, a szappan már régen kiment a divatból, azért néhány érvet érdemes megemlíteni mellette a tusfürdőkkel szemben. Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy hiába fürdött mindenféle krémes, extra hidratálószerrel, bőre egyre szárazabb lett, és esetleg ekcéma, szőrtüszőgyulladás is kialakult rajta.

A száraz bőr valóban nemcsak esztétikailag kifogásolható, de nagyon sok bőrbetegség alapja is. A tusfürdők, testápolók a bőr savasságát nem változtatják meg, nem puhítják azt, ellenben a szaruréteg megvastagodhat, a kis mélyedésekből kinövő szőrnek útját állják, mivel eltömítik a nyílásokat. Ez a folyamat az alapja sokszor a fájdalmas és csúnya furunkulusoknak a lábon, amire mind több nő panaszkodik. Ráadásul e szerek állandó, egyre sűrűbb használata miatt a fontos vízmegtartó anyagok is kioldódhatnak a bőrből, ami szintén a szárazsághoz vezet.

A habzás eléréséhez - ami nem jelent egyet a tisztítóerővel - a tusolókon kívül sodium lauryl és laureth sulfate-ot kevernek a samponokba, a fogkrémekbe is. Mindkettő erősen szárít, és rákkeltő nitrátok, valamint dioxidok keletkezéséhez járulnak hozzá. Az első esetében kutatások rámutattak, hogy allergén tulajdonságai mellett a légzőszervekbe, az agyba, a májba, a szembe és a szívbe kerülve maradandó károsodást okozhat.
Nem véletlenül írják rá a gyártók az ilyen alkotórészt tartalmazó termékeikre: "Ha szembe kerül, vagy lenyeljük, bő vízzel öblögetni kell, szükség esetén forduljunk orvoshoz!" A szemre a gyerekeknél a legveszélyesebb, gátolja normális fejlődését, felnőtteknél szürke hályogot okozhat.

Kezünkben a megoldás!

Mivel a gyártók évről évre új anyagokkal rukkolnak elő, szinte ellenőrizhetetlen, mit tartalmaznak testápolószereink. Mégsem szükségszerű, hogy a problémáról egyszerűen inkább ne vegyünk tudomást, vagy tanácstalanul álldogáljunk a boltok polcai előtt az összetevőket böngészve.

Válasszunk olyan terméket, aminél kizárt a vegyi anyagok jelenléte! Persze ebben is ott az allergiás reakció lehetősége, de jóval kevesebb. A biotermékek ma már megfizethető áron elérhetőek, még az is előfordulhat, hogy egy áron a megszokott kencékkel. Legrosszabb esetben is 20-30%-kal drágábban találhatunk egészségünkre ártalmatlan árucikkeket, melyek még jobban is ápolnak, mint elődeik. A jó választáshoz fontos tisztában lennünk az elnevezésekkel!

A nyereségvágy attól sem riasztja vissza a gyártókat, hogy természetes címkével hirdessék - akár régi, megújult csomagolású - termékeiket. Ráadásul a fito és natúr előtag a legtöbb esetben a növényi kivonatra utal. A látszat tehát néha csal, éppen ezért hoztak létre különböző minősítéseket. Ilyen többek között a BDIH (német), ECOCERT (francia), Biokontroll (magyar). Ezek törvényi szabályozás alapján állapítják meg egy-egy termékről, hogy megfelel-e a bio, vagyis az "ellenőrzött természetes kozmetikum" elvárásainak, melynek kritériumai a következők:

 • A felhasznált növényi alapanyagok ellenőrzött biotermesztésből származnak.
 • Állati eredetű anyagaikat csak ökológiai tartásban élőkből vonják ki.
 • Szervetlen só és ásványi anyag - kevés kivételtől eltekintve - engedélyezett.
 • Emulgeálószerek és tenzidek csak természetes anyagokból nyerve használhatók fel.
 • Tilos szintetikus színezékek, illetve illatanyagok; ethoxilált alapanyagok, paraffin és kőolajszármazékok alkalmazása.
 • Külön szabvány - ISO 9235 - rendelkezik a természetes illatanyagok felhasználási módjáról.
 • Nem engedélyezett radioaktív besugárzás - csírátlanításra -, állatkísérlet, génmanipuláció.

És ami talán a legfontosabb: az előbb felsoroltak vizsgálatát mindig független, semleges intézet végzi, és megfelelés esetén saját védjegyével dokumentálja.
 

Ha szívesen olvasnál életmódról, egészségről, fogyókúrákról, és érdekel a wellness világa, itt az ideje, hogy megvásárold az Ideál Magazin májusi számát.
Ízelítő a tartalomból:

Kényszerbetegségek
Gömbölyded veszélyek
Éltető joghurtok, kefirek
Kevés kalória, nagy élvezet

Olvass bele a májusi szám tartalmába:
Ideál Magazin 2008. május »
Ezt is szeretjük