Milyen gyakran kell valójában cserélni az ágyneműhuzatot? Ennyi idő után váltsd le, ha egészséges bőrre vágysz
A kelleténél ritkábban mosott ágyneműhuzat nemcsak hogy nem higiénikus, de a bőrre is káros hatással lehet.

alvo no cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Rengeteg külső és belső tényező játszik szerepet a bőr minőségében, olyanok is, amikre a legtöbben egyáltalán nem gondolnának. Nem mindegy például az sem, hogy milyen gyakran cseréled az ágyneműt. 

Sokan hajlamosak ritkábban mosni a huzatokat, mint kellene. Na de mi lenne az ideális, ha nem csupán a higiéniát, hanem az arc állapotát is nézzük? Eláruljuk a választ.

A ritkán mosott ágynemű hatása a bőrre

Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia szerint az emberek mindennap 30-40 ezer elhalt hámsejttől szabadulnak meg, amelyek jó része az ágyban végzi. A poratkák pedig ezekből táplálkoznak, így a hosszabb ideig mosatlan ágyneműn könnyen elszaporodnak, hiszen igazi kánaán számukra az ilyen környezet. Mindezek mellett az anyagokra rátapad a por, az izzadság, valamint a különböző testnedvek is, és az ágy gyorsan a baktériumok táptalajává válhat.

alvo no

Ha elég gyakran mosod a huzatokat, akkor ezek alapvetően nem jelentenek gondot. De ha a kelleténél ritkábban, az igen egészségtelen lehet, ráadásul a bőrödre is negatív hatással van. Whitney Bowe bőrgyógyász elárulta, a felhalmozódott baktériumok és szennyeződések visszakerülhetnek az arcra, illetve a testfelületre, és felboríthatják a bőr egészséges egyensúlyát, mikrobiomját. Sokaknál ez pattanásokat, irritációt és gyulladásokat eredményezhet, de az ekcémás, allergiás tüneteket is felerősítheti. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Mindemellett a szennyeződött huzat a szemhez érve még több problémát okozhat, és gyenge immunrendszer esetén a betegségek kockázatát is felerősíti. A jelenlegi vírushelyzetben pedig különösen fontos ügyelni a higiéniára, így még lényegesebb, hogy elég gyakran mosd az ágyneműt.

Milyen gyakran cseréld a huzatokat?

A szakértők szerint legalább hetente szükség lenne a teljes cserére, a mosógépbe került textileket pedig minimum 60 fokon, de inkább még magasabb hőmérsékleten érdemes tisztítani. Az érzékeny, zsíros vagy aknés bőrűeknek ajánlott még jobban odafigyelni a párnahuzatra, és akár ennél is gyakrabban leváltani azt. A bőr és a haj számára a selyem vagy szatén anyag a leginkább ideális, és a legjobb kerülni az illatanyagokkal dúsított mosószereket.

Milyen gyakran kell zuhanyozni a bőrgyógyász szerint?

A tisztálkodás rendkívül fontos az egészség és az ápoltság érdekében, az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy milyen gyakran állsz be a zuhany alá. A tusolást is lehet ugyanis túlzásba vinni. Dr. Képíró Lászlót, a Belvárosi Orvosi Centrum bőrgyógyász szakorvosát kérdeztük arról, hogy mi a legjobb a bőrnek.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük