Milyen gyakran kell zuhanyozni a bőrgyógyász szerint? Ennyi tusolás a legjobb a bőrnek

A bőrgyógyász elárulta, milyen gyakran kell tusolni a bőr egészsége érdekében, és azt is, hány fokban érdemes zuhanyozni, vagy mivel ajánlott ápolni a bőrt.

zuhanyzas cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tisztálkodás rendkívül fontos az egészség és az ápoltság érdekében, az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy milyen gyakran állsz be a zuhany alá. A tusolást is lehet ugyanis túlzásba vinni.

Dr. Képíró Lászlót, a Belvárosi Orvosi Centrum bőrgyógyász szakorvosát kérdeztük arról, hogy mi a legjobb a bőrnek.

Mennyi zuhanyzás ideális a bőrnek?

- Szinte mindig a zuhanyzást preferáljuk a fürdéssel szemben, mivel az old le kevesebb zsírréteget a bőrről. Ha naponta egyszer zuhanyozunk, az teljesen rendben van, de napi kettő már nem biztos, hogy olyan jó ötlet, hiszen nem mindenki bőre képes ezt kompenzálni. Naponta hajat mosni biztosan túlzás, nem tesz jót sem a hajnak, sem a fejbőrnek, így a tusolást és a hajmosást nem érdemes minden alkalommal egybekötni - mondta a szakorvos. A bőrgyógyász szerint az sem óriási probléma, ha valaki nem zuhanyzik le minden este, de az alapvető tisztálkodásnak ekkor sem szabad elmaradnia.

- A nemi szervet, a lágyékhajlatot és a hónaljat mindennap javasolt megmosni, még akkor is, ha semmi különöset sem csinált valaki, csak otthon töltötte az időt, vagy kicsit mozdult ki. Ha egy-egy nap kimarad a tusolás, az nem probléma, sőt akár még jót is tehet a bőrnek. Normál napi használattól tulajdonképpen nem lesz senki koszos, izzadt. Nyugat-Európában vannak olyan országok is, ahol nem szokás minden este zuhanyozni - hangsúlyozta a szakértő, de hozzátette, hogy a legalább kétnaponkénti tusolás viszont javasolt a mi kultúránkban.

- A higiénia hiányát a test tulajdonképpen elviseli, és tudja kompenzálni. Bizonyos idő után azonban, ha nem fürdik valaki eleget, a zsírban elkezd felgyülemleni a természetes módon lehámló bőr, ez pedig olyan réteget alkot, mint a fejbőrön a koszmó, azaz a korpa és a zsír lerakódása.

A cikk az ajánló után folytatódik

A túl gyakori tusolás súlyosbítja az ekcémát

Mint ahogy a nem megfelelő tisztálkodásnak, úgy a túlzásba vitt fürdőzésnek is lehetnek kellemetlen következményei.

- Korábban, ha az ekcémás betegek befeküdtek a bőrklinikára, nem fürödhettek, csak tisztálkodhattak. Gyakorlatilag kifejezetten káros ilyenkor a gyerekeknek és felnőtteknek is a fürdés, az áztatás. Csakis rövid tusolás engedélyezett a tünetek fellángolásakor, és nagyon száraz időszakokban télen, 2-3 naponta rövid zuhany - mondta.

Zuhanyzás utáni ápolás és optimális vízhőmérséklet

- Nagy valószínűséggel igaz a legenda, miszerint a városi, vezetékes vizek keménységük, pH-juk miatt akár károsak is lehetnek bizonyos bőrtípusokra és bőrbetegségekre. De vannak olyan vizek is, melyek semlegesek vagy kifejezetten jók. Ilyen például a magas oldott ásványianyag-tartalommal, illetve kéntartalommal rendelkező termálvíz - ez nagyon egészséges még áztatás esetén is. A sós tengervíz a száraz bőrnek, a pikkelysömörnek és az ekcémának is jót tesz, mivel a só alapvetően nyugtatja a gyulladt területeket, és hámosítja a sebeket. Ennek ellenére nem ajánlanám, hogy valaki kontrollálatlan módon sós fürdőt készítsen otthon.

Egy átlagos vagy enyhén száraz bőrtípusú páciensnél a napi egy olajos tusfürdős zuhanyzás helyettesíti a testápoló használatát. Egy középsúlyos ekcémás viszont reggel használja a szokásos testápolóját, akinek pedig extrém száraz a bőre, az napi kétszer hidratálja magát az olajos tusfürdős zuhanyzás mellett. A 40-45 fok a maximum, amit kényelmesen elvisel a bőr, de a 40 fok az ideális. Nincs külön szabály arra, hogy hideg vagy meleg vizet ajánlott-e használni, ezt mindenki maga dönti el: lehet akár 18-20 fokos vízzel is tusolni, ha jólesik. A lényeg, hogy nem szabad túlzásokba esni - hangsúlyozta dr. Képíró László.

Ezért nem ajánlott arcot mosni zuhanyzás közben

Bár alapvető dolognak tűnhet, hogy zuhanyzás közben mosd meg az arcodat is, az összes bőrgyógyász óva int tőle. Súlyos károkat okozhatsz ugyanis így a bőrödnek, és hosszú távon látható nyoma lesz a helytelen tisztításnak.

Ezt is szeretjük