A 3 legdurvább öregedésgyorsító
Ráncok már 25 felett
Ne csak az ápolásra fordíts figyelmet, hanem arra is, hogy ne terheld feleslegesen a bőrödet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az öregedés természetes folyamat, ami ugyan lassítható, de megállítani és visszafordítani nem lehet. Ugyanakkor a helytelen szokásokkal felgyorsítható, aminek jeleit először nem is érzékeli az ember, éppen ezért könnyen hiheted azt, hogy nem számít, ha nem pihened ki magad, illetve nem fordítasz figyelmet a napvédelemre.

A későbbiekben azonban halmozottan jelennek meg az öregedés első jelei, amikor már nem sok mindent tehetsz az ügyben, csak kármentésbe foghatsz. Éppen ezért ismerkedj meg azokkal az öregedésgyorsítókkal, melyeket könnyen kikerülhetsz.

Alvás nélkül nem megy

Hiába kened magadra a legújabb ránctalanító krémeket és látogatod szorgalmasan a kozmetikust, ha nem pihened ki magad, akkor szinte hiába minden. Alvás közben a szervezet regenerálódik, amire igencsak szüksége van, hiszen a bőr rengeteg olyan anyaggal találkozik a nap folyamán, ami károsítja - ez sajnos kikerülhetetlen, amennyiben nem egy kis alpesi faluban laksz. A szabadgyökök elleni küzdelem leginkább éjszaka zajlik, így nemcsak a szemed alatti karikákkal kell szembesülnöd, ha keveset alszol, hanem a korán megjelenő ráncokkal is.

A másik ok, amiért a rendszeres alvásra szükség van, hogy sötétben, alvás közben termelődik a melatonin nevű hormon. Ez a vegyület felelős a sejtek regenerálásáért, és sok kutató vizsgálja évek óta, mert a meghosszabbított fiatalság egyik zálogát látják benne.

Ideális esetben hét és fél, nyolc órát szükséges pihenni egy nap, és természetesen nem baj, ha néha-néha fent maradsz, ám ha rendszeresen kevesebbet alszol, mint hét óra, annak nemcsak a teljesítményeden fogod érezni a hatását, de hamarosan a bőrödön is tapasztalhatod.

Gyilkos sugarak

Itt a nyár, és többnyire napsütés is jár vele, ami egyrészt remek, hiszen ilyenkor jobb a kedvünk, termelődik a D-vitamin és meleg van. Ugyanakkor sajnos ma már egyéb, nemkívánatos hatásai is vannak a napsugaraknak. Az UVA-sugarak elszaporítják a bőrben a szabadgyököket, ezek károsító hatására sejtburjánzás alakulhat ki, magyarán elrákosodott sejtek. Ha azonban a bőrrák távoli ígérete nem is hat meg, a hiúság segíthet, hiszen a védelem nélküli napozás, illetve mértéktelen szoláriumozás ráncossá és szikkadttá teszi a bőrt. 30 éves korodra akár öt évvel idősebbnek is tűnhetsz, és ez az idő előrehaladtával csak egyre romlani fog.

Az egészséges barna szín csak legenda, és bármilyen tetszetős is, tulajdonképpen egy védekező reakcióról van szó, a bőr ezért termel festéksejteket. Ideális esetben mindenki úgy nézne ki, mint Marie Antoinette annak idején, de szerencsére ma már a szoláriumon és a napozáson kívül más lehetőségek is vannak arra, hogy szép színed legyen. Az önbarnítók, melyek ma már nem foltosak, és nem csak magad viheted fel őket, jó alternatívát nyújtanak.

Füst

A dohányzás káros hatásairól már rengeteget írtak, olvashatod a dobozokon is, hogy halált okozhat, valamint károsítja a környezetedben lévők egészségét, azonban ezek nemigen hatnak visszatartó erőként, elnézve a dohányzó fiatal nők számát. A szépség érdekében azonban talán többen leteszik. Egy kozmetikus rögtön meg tudja mondani, hogy valaki dohányzik-e, vagy sem, mert már nagyon korán ráncok alakulnak ki a száj körül, a bőr száraz és szürke, ugyanakkor a mérgek pattanásokat okoznak.

Az sem mellékes, hogy a nikotin feldolgozása igen sok C-vitamint von el a szervezettől, ami azért is rossz, mert így a szervezet nem tudja újraépíteni a kollagént, ami pedig a bőr feszességéért felelős. A test ugyanis mindig előbb a kármentéssel foglalkozik, és csak aztán az építéssel.

Ezt is szeretjük