Foszlós házi zsúrkenyér
Erre a pékek is irigykedhetnek
A házi zsúrkenyér a sütőből kivéve, melegen a legjobb. Ha még soha nem sütöttél kenyeret, kezdd ezzel!

Ez is érdekelhet

Télen-nyáron nélkülözhetetlen bulikellék: megtehetsz bármit, mert nem érzel semmit (x)

A szabadban töltött idő egészségre gyakorolt pozitív hatása minden multivitaminnál többet ér (x)

Meglepő fellépést vállalt Mező Misi: közel 600 fiatal énekelt vele (x)

7 dolog, ami károsítja, és ami védi az idegeinket (x)

beauty and style

Gigi Hadidról meseszép fotók készültek: talán sosem volt még ilyen nőies a modell »

Mi történt már megint Nicole Kidman arcával? Átlátszó ruhája sem vonja el róla a figyelmet »

Szorítja, nyomja a lábad a cipő? Okos trükkök, melyekkel kényelmessé teheted »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Ráérős reggeleken indítsd a napot friss házi zsúrkenyérrel. Kívül ropogós, belül puha, és felveheti  versenyt a pékségben készített kenyerekkel. Ebből szép, egyforma szeleteket tudsz vágni, így kiválóan alkalmas szendvics készítésére. Kard Éva receptjét jól tedd el!

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg búzaliszt
  • 3 dl langyos víz
  • 3 dkg friss élesztő
  • 2 evőkanál kukoricaliszt
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 teáskanál só
  • 1 teáskanál kristálycukor
Recept idők

Elkészítés:

Morzsold langyos vízbe az élesztőt, és keverd alaposan össze. Szitáld egy tálba a kétféle lisztet, majd vegyítsd a cukorral és a sóval. Add hozzá a vízben elkevert élesztőt, az olajat, és robotgéppel vagy kenyérsütőgépben pár perc alatt dagaszd meg.  Ezt a műveletet természetesen kézzel is végezheted, csak akkor jóval tovább tart. Ha a tészta homogén és szép fényes, tedd lisztezett tálba, takard le, majd meleg helyen bő egy óra alatt keleszd meg.

Amikor jócskán megnő, borítsd enyhén lisztezett felületre, és tenyérrel lapogasd el. A kenyér hossza körülbelül 40 centi legyen. Utána a tészta két oldalát hajtsd be, majd tekerd fel úgy, mintha bejglit készítenél. Egy gáztepsit bélelj ki sütőpapírral, keresztben helyezd rá a hosszúkás kenyeret. Takard le konyharuhával, és ismét keleszd 30 percig. Ezután éles késsel több helyen vágd be a tetejét, vízzel spricceld le a tésztát és a sütőpapírt is. Helyezd előmelegített sütőbe, és 220 fokon süsd körülbelül 30 perc alatt szép aranybarnára. A sütőből kivéve rakd rácsra a kenyeret, majd még egyszer spricceld le kevés vízzel.

Ezt is szeretjük