A rakott ételek több szempontból is kiválóak, az egyik legnagyobb előnyük, hogy szinte bármiből összeállíthatod őket, amit otthon találsz. Zöldségszezonban pedig aztán tényleg kedvedre válogathatsz a jobbnál jobb alapanyagok közül. Cukkinit, padlizsánt, krumplit, karfiolt is rengeteg változatban kipróbálhatsz.
Hússal, hús nélkül, tésztával, tejszínnel, tejföllel egyaránt kiválóak. Dúsíthatod tésztával is, attól függően, hogy mihez van kedved. A lényeg, hogy a rétegek harmonizáljanak egymással. Többnyire gyorsan összeállítod, a munka nagy részét a sütő elvégzi. Összeállításunkban mutatunk fogyókúrás és kevésbé diétás változatokat is.

Készítheted a rakott krumplit hagyományosan, tojással, kolbásszal, de érdemes kipróbálni újabb változatokat.
Darált hússal, tejszínnel, esetleg sok baconnel is nagyon ízletes és kiadós lesz. A tetejére pedig reszelt sajtot is szórhatsz.

A görögök nagy kedvence a
muszaka, vagyis a rakott padlizsán. Az eredeti recept szerint bárányhúsból készül. Kicsit intenzívebb az íze, de nem bánod meg, ha nem spórolsz a fűszerekkel.

Brokkolival rengeteg rakott fogást készíthetsz. Pakolhatsz mellé krumplit, zellert,
de akár karajt is. Maradék hús felhasználására is kiváló. Ne spórolj a sajttal, szórj a húsra és a zöldségekre jó sokat!

A brokkoli tésztával sütve is kitűnő. Érdemes csirkével is gazdagítani. Nem terheli meg a gyomrot, mégis jóllaksz vele. Más zöldséget is pakolhatsz hozzá, hogy még színesebb és ízletesebb legyen.

Ha szereted a cukkinit és a rakott krumplit,
ötvözd a kettőt! Egészségesebb, diétásabb, mint a klasszikus változat. Hússal, hús nélkül is készítheted.

A kicsit háttérbe szorított patisszon is ugyanolyan változatosan elkészíthető, mint a cukkini. Töltve és
rakottasként is kiváló. Darált hússal, sok tejföllel és sajttal igazán ízletes, és egyáltalán nem lesz száraz.

Ha megeszel egy jó adag
erdélyi rakott káposztát, biztos, hogy sokáig nem leszel éhes. A csombortól még izgalmasabb lesz. Erre a káposztás ételre is igaz a mondás, minél többször melegíted, annál finomabb.