Így készíthetsz otthon tökéletes zöldségalaplét - Örökre elfelejtheted a leveskockát

Az ízekben gazdag zöldségalaplét számos ételhez felhasználhatod, krémlevesekhez, főzelékekhez, szószokhoz, rizottóhoz is tehetsz belőle. A főtt zöldségekből készíthetsz mártást, vagy köretnek is kínálhatod.

15770251 ceb400eddb15afdf649ad750ad9fa000 wm

Zöldségalaplé

Hozzávalók 4 személyre

  • 5 sárgapépa
  • 3 fehérrépa
  • 1 zeller
  • 1 vöröshagyma
  • 1 lilahagyma
  • 1 paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • szemes bors
Recept idők

Elkészítés:

A zöldségeket pucold meg, mosd meg, és vágd nagyjából egyforma darabokra. Egy nagyobb lábosban hevíts olajat, és pirítsd meg rajta a hagymát. Dobd hozzá a répákat és a zellert, majd kevergetve pirítsd egy-két percig. Öntsd fel két és fél liter vízzel, és ízesítsd sóval, borssal, fokhagymával, rakd hozzá a petrezselymet, a paradicsomot, a paprikát és a babérlevelet.

Főzd fedő alatt, kis lángon körülbelül egy-másfél órán át. Közben kóstold meg, ha szükséges, dobj még hozzá fűszert. Arra figyelj, hogy végig csak gyöngyözve főjön. Ha minden puha, szűrd le. Amikor kihűl, kanalazd dobozkákba, zacskókba, és fagyaszd le.

15770255 420cc2307793eb53d1bb937b1c0ff7ed wm
Ezt is szeretjük