Így készíthetsz otthon tökéletes zöldségalaplét - Örökre elfelejtheted a leveskockát

- Idén visszatér az egyik legnépszerűbb hazai gyereknapi program (x)
- „Szeretek vezető lenni, de még jobban szeretem, hogy nőként lehetek az” (x)
- Jótékonysági főzés Dobó Ágival (x)
- Huawei szupereszköz: az iroda parancsnoki hídja (x)
- 5 tipp, hogy a megfelelő laptopot válaszd az utazáshoz (x)
- A természet ihletet ad (x)

- Mi Portugália fővárosa? 10 kvízkérdés Európa országairól, amit illik tudni
- 10 kérdéses villámkvíz a magyar gasztronómiáról: milyen töltelék van a Gundel-palacsintában?
- Az erős szexuális vonzalom 7 legfőbb jele - Már az ismerkedés során észreveheted őket
- Hevesi Tamás és Hevesi Kriszta balatoni nyaralója: a kétemeletes ház kívül-belül mesebeli
- Nem ébredés után mutatja a valós testsúlyt a mérleg - Mikor kell méredzkedni a tudomány szerint?
Az ízekben gazdag zöldségalaplét számos ételhez felhasználhatod, krémlevesekhez, főzelékekhez, szószokhoz, rizottóhoz is tehetsz belőle. A főtt zöldségekből készíthetsz mártást, vagy köretnek is kínálhatod.
Zöldségalaplé
Hozzávalók 4 személyre
- 5 sárgapépa
- 3 fehérrépa
- 1 zeller
- 1 vöröshagyma
- 1 lilahagyma
- 1 paprika
- 1 paradicsom
- 1 csokor petrezselyem
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 babérlevél
- só
- szemes bors
Elkészítés:
A zöldségeket pucold meg, mosd meg, és vágd nagyjából egyforma darabokra. Egy nagyobb lábosban hevíts olajat, és pirítsd meg rajta a hagymát. Dobd hozzá a répákat és a zellert, majd kevergetve pirítsd egy-két percig. Öntsd fel két és fél liter vízzel, és ízesítsd sóval, borssal, fokhagymával, rakd hozzá a petrezselymet, a paradicsomot, a paprikát és a babérlevelet.
Főzd fedő alatt, kis lángon körülbelül egy-másfél órán át. Közben kóstold meg, ha szükséges, dobj még hozzá fűszert. Arra figyelj, hogy végig csak gyöngyözve főjön. Ha minden puha, szűrd le. Amikor kihűl, kanalazd dobozkákba, zacskókba, és fagyaszd le.

Még több recept