Így készíthetsz otthon tökéletes zöldségalaplét - Örökre elfelejtheted a leveskockát

Így készíthetsz otthon tökéletes zöldségalaplét - Örökre elfelejtheted a leveskockát
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ízekben gazdag zöldségalaplét számos ételhez felhasználhatod, krémlevesekhez, főzelékekhez, szószokhoz, rizottóhoz is tehetsz belőle. A főtt zöldségekből készíthetsz mártást, vagy köretnek is kínálhatod.

Zöldségalaplé

Hozzávalók 4 személyre

  • 5 sárgapépa
  • 3 fehérrépa
  • 1 zeller
  • 1 vöröshagyma
  • 1 lilahagyma
  • 1 paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • szemes bors
Recept idők

Elkészítés:

A zöldségeket pucold meg, mosd meg, és vágd nagyjából egyforma darabokra. Egy nagyobb lábosban hevíts olajat, és pirítsd meg rajta a hagymát. Dobd hozzá a répákat és a zellert, majd kevergetve pirítsd egy-két percig. Öntsd fel két és fél liter vízzel, és ízesítsd sóval, borssal, fokhagymával, rakd hozzá a petrezselymet, a paradicsomot, a paprikát és a babérlevelet.

Főzd fedő alatt, kis lángon körülbelül egy-másfél órán át. Közben kóstold meg, ha szükséges, dobj még hozzá fűszert. Arra figyelj, hogy végig csak gyöngyözve főjön. Ha minden puha, szűrd le. Amikor kihűl, kanalazd dobozkákba, zacskókba, és fagyaszd le.

Ezt is szeretjük