Zöldfűszeres, sajtos sörkifli foszlós tésztából: nincs, ami jobban csúszna
Belül olvadós sajt és zöldfűszerek teszik különlegessé ezt az omlós sörkiflit.
A sörkifli nem véletlenül számít örök kedvencnek, levesek, főzelékek mellé is tökéletes kiegészítő, emellett remek vendégváró, különösen, ha fel is dobod picit, például krémes, zöldfűszeres, sajtos töltelékkel, mely remekül passzol az omlós, puha tésztához.
Zöldfűszeres, sajtos sörkifli
Hozzávalók 32 darabhoz
A tésztához
- 50 dkg finomliszt
- 2.5 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 1 dl étolaj
- 1 tojás
- 2 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál cukor
- 1 csipet só
A töltelékhez
- kevés olvasztott vaj
- 10 dkg feta sajt
- 5 dkg reszelt sajt
- 2 evőkanál tejföl
- tetszőleges zöldfűszer, rozmaring, petrezselyem, zöldhagyma, bazsalikom
A szóráshoz
- 1 tojás
- ízlés szerint zöldfűszerek, nagy szemű só, chili, köménymag, szezámmag
Elkészítés:
A tejet langyosítsd meg, épphogy, csak egy kicsit, keverd el benne a cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Takard le, és hagyd felfutni körülbelül 10 perc alatt. Gépben vagy kézzel dolgozd össze a lisztet a csipet sóval, a tojással, a tejföllel és az élesztős tejjel, majd, ha egynemű lett a tészta, gyúrd össze az olajjal is. Letakarva keleszd 45 percig. Ezután gyúrd össze, és válaszd négy részre, melyeket pihentess további negyedórán át. Ezalatt aprítsd fel a zöldfűszereket, és keverd a tejföllel fellazított, összemorzsolt fetához és reszelt sajthoz.
A négy tésztagombócot nyújtsd korong formájúra, és mindegyiket vágd nyolc cikkre. Az egyes cikkeket kend meg olvasztott vajjal, adagolj rájuk a sajtos töltelékből, majd a széles felükkel kezdve tekerd fel őket kifli formájúra. A csúcsos végét nyújtsd meg kicsit, és ügyelj rá, hogy a kifli aljára kerüljön, és a kifli két csücskét is sodord meg, és csavard lefelé kissé, hogy semmiképp se bújjon elő a töltelék. Tedd a kifliket sütőpapírral kibélelt sütőtálcára vagy tepsire, olyan távolságra, hogy még tudjanak nőni. Takard le őket, és pihentesd 10-15 percig. Utána kend meg a kifliket felvert tojással, és szórd meg tetszőlegesen magokkal, zöldfűszerekkel, sóval. 180-190 fokos sütőben süsd őket enyhén aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.
Így készítve lesz tökéletes a kelt tészta - Instant vagy friss élesztővel lesz levegősebb?
A kelt tészták legnagyobb mesterei az ügyes kezű nagymamák, az általuk készített kalácsokhoz, buktákhoz és briósokhoz semmi sem fogható.
ElolvasomKiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Kép: Getty Images Hungary.
OLVASD EL EZT IS!
- sütemény
- kelt tészta