Sós házi sörkifli régi családi recept szerint: puha, foszlós lesz a tészta
A házi sörkifli kívül kicsit ropogós, a tésztája pedig nagyon könnyű. Szezámmaggal, sóval megszórva lesz teljes az élvezet.


- A 40 éves Gisele Bündchen máris forrónadrágba bújt: a kétgyermekes modell csak a csúcsformát ismeri »
- Ultranőies rövid frizurák, minden korosztály számára: divatos és határozott megjelenést garantálnak »
- Gyönyörű virágba borult ruhák, álmodozó menyasszonyoknak: a Daalarna visszahozza az elveszett ünnepek szépségét és örömét »
- Kvíz: mennyire ismered Magyarországot? Teszteld magad!
- Kvíz: melyik folyó mellett van Makó? 10 kérdés Magyarország földrajzáról
- 10 kérdés biológiából, amit a suliban még tudni kellett: melyik igaz az állítások közül?
- Ő Gallusz Niki ritkán látott párja: Laurával 10 éve egy párt alkotnak
- Az auschwitzi nőgyógyász, aki Mengelétől mentette meg a várandós rabokat: döntése az élete végéig üldözte Gisella Perlt
A sós kifli a pogácsa és a sajtos rúd méltó riválisa. Az igazi házi finomságot nagyanyáink legtöbbször sör és tartalmas levesek, főzelékek mellé kínálták. Nagy előnye, hogy napok múlva sem szárad ki.
Sós házi sörkifli
Hozzávalók:
A tésztához
- 50 dkg liszt
- 5 dkg élesztő
- 2.5 dl tej
- 1 dl étolaj
- 1 db tojás
- 1 kávéskanál só
- 2 kávéskanál cukor
A tetejére
- 1 db tojás
- szezámmag
- só
- étolaj
Elkészítés:
A tejet langyosítsd meg, keverd hozzá a cukrot, és morzsold hozzá az élesztőt. Várj körülbelül 10 percig, amíg jól megemelkedik. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a sót, a tojást, az olajat és a megkelt élesztőt. Jól dolgozd össze, addig dagaszd, amíg a tészta hólyagos nem lesz. Takard le, és keleszd körülbelül 45 percig.
A duplájára emelkedett tésztát tedd lisztezett deszkára, lazán gyúrd át, majd oszd nyolc részre, és formázz mindegyikből cipót. Egyesével nyújtsd jó vékonyra és kör alakúra. Étolajjal vékonyan kend meg a tésztákat, és sodorj belőlük kifliket.
Rendezd sütőpapírral bélelt tepsibe, kend meg a felvert tojással, és szórd meg szezámmaggal, valamint sóval. Keleszd még 20 percig, majd 190 fokon süsd szép pirosra körülbelül 20 perc alatt.
A sós sütik közül az angolok sajtos pogácsáját, a scone-t is feltétlenül próbáld ki! Ezt még keleszteni sem kell.
Még több recept