Foszlós, kelt tészta sósan: alaprecept kiflihez, stanglihoz és más finomságokhoz
Az édes sütik mellett ne feledkezz meg a hasonlóan kapós sós finomságokról se! A kelt tészta alapreceptjét sokféleképpen variálhatod.

- Nadrágban léptek a vörös szőnyegre, mégis mindenkit lenyűgöztek nőiességükkel: 7 híresség, aki nem csak estélyiben elegáns »
- Finomítják a barázdákat, fenntartják a rugalmasságot: 6 házi alapanyag ráncok ellen, melyek késleltetik a bőröregedést »
- Ez az egyszerű sminktrükk terjed most a neten: Kate Moss szexi gödröcskéit te is az arcodra varázsolhatod »

- Íme Koltai Róbert bájos, szőke párja: a színész 78 évesen élvezi a késői szerelmet
- Ki volt Az arany ember szerelme Jókai művében? Kvíz a kötelező olvasmányokból
- Az 5 legrosszabb élelmiszer, ami rontja a vérkeringést: szűkítik az ereket, emelik a koleszterinszintet
- Dobó Kata 25 év után felvette a zöld miniruhát: A miniszter félrelépben láttuk rajta először
- Illetlennek tűnsz, ha így jelensz meg egy esküvőn: 10 tiltólistás ruha és kiegészítő
A sós kelt tészták kiváló vendégvárók, de jól jönnek egy nagy tányér tartalmas leves vagy főzelék után is. Sőt, kapósak lehetnek vacsorára, tízóraira is. Ezt a tésztát számos módon variálhatod, formázhatod. Meg is töltheted virslivel, sajttal, sonkával, zöldségekkel, a tésztát pedig feldobhatod zöldfűszerekkel. A tetejére szórhatsz köményt vagy szezámmagot. Tartsd be a kelesztés szabályait, és akkor finom puha lesz.
Sós kelt tészta alapreceptje
Hozzávalók
A tésztához
- 50 dkg liszt
- 2.5 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 1 dl étolaj
- 1 db tojás
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
A tetejére
- 1 db tojás
Elkészítés:
A tejet langyosítsd meg, majd keverd össze a cukorral és az élesztővel. Várj 10-15 percig, amíg felfut, tehát jól megnő a térfogata. A lisztet szitáld a tálba, hogy még lágyabb legyen a tészta. Készíts a közepébe egy mélyedést, majd üsd bele a tojást, a sót és a megkelt élesztőt. Kezdd összedolgozni, közben öntsd hozzá az olajat. Akkor jó a tészta, ha rugalmas, és elválik az edény falától. Ha túl ragacsos, szórj még hozzá kevés lisztet. Takard le, és keleszd körülbelül egy órán át.
Amikor a tészta a duplájára nő, lisztezett deszkán gyúrd át, majd nyújtsd ki, és formázd tetszés szerint. Készíthetsz belőle kifliket, töltött tekercseket, vagy kiszúrhatod pogácsaszaggatóval. Úgy számolj, hogy a nyers tészta a sütőben nagyjából a duplájára nő. A tetejét kend meg tojással. Fontos, hogy forró sütőbe tedd, és 180 fokon süsd meg. Bármit készítesz belőle, 180 fokon 20-30 perc alatt megsül.
Ha belejössz a kelt tészta készítésébe, a házi lángos sem okozhat problémát.
Képek: Getty Images.
Még több recept