Vidéki bográcsos halászlé receptek
Nincs is jobb, mint egy jó kis szombat esti tábortűz, sok vidámsággal és egy adag ínycsiklandó halászlével. Próbáld hát ki receptjeinket!
A halászlé igazi hungarikum. Különböző fajtái vannak, mint dunai, tiszai, vagy balatoni, és persze a szegedi-bajai halászlé ellentétről sem szabad megfeledkezni. Ahány hal, annyiféle ízű halászlé létezik, ha látszólag az alapanyagaik nem is sokban különböznek.
De a legfinomabbat akkor tudod elkészíteni, ha a tűzhely helyett a bográcsot választod. Próbáld hát ki receptjeinket, és hívd meg barátaidat egy jópofa kerti partira!
Nagybaracskai halászlé
Hozzávalók:
- 3 kg ponty
- 1 kg másfajta hal
- 10 dkg fűszerpaprika
- 3 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- só
A halat tisztítsd meg, darabold fel, és mélyen vagdosd be. Tedd félre a halfejet, a farkat és a hasa alját. A darabokat sózd be, és néhány óráig hagyd állni.
A bográcsba tedd bele a félretett fejet, farkat és az alját, szórd rá az apróra vágott vöröshagymát, és öntsd fel öt liter vízzel.
Add hozzá a paradicsomot, a zöldpaprikát és a cseresznyepaprikát. Ha forr a víz, szórd bele a pirospaprikát. Innentől számítva főzd 25-30 percig, majd a kis haldarabokat is tedd bele, és ízlésed szerint sózd meg a levest. Amikor már puhák a halrészek, szűrd át az egészet, és már tálalhatod is.
Bajai halászlé
Hozzávalók:
- 1 kg ponty
- 25 dkg vegyes hal: törpeharcsa, csuka, keszeg
- 2 fej vöröshagyma
- 2 púpozott evőkanál pirospaprika
- 1 dl vörösbor
- 1 paradicsom
- 1 zöldpaprika
- 1 cseresznyepaprika
- só
A halakat tisztítsd meg, darabold fel, és sózd be, majd hagyd állni két órát. A hagymát aprítsd fel, tedd a bográcsba, és önts rá egy liter vizet. Dobd bele a haldarabokat is, és mikor elkezd forrni, add hozzá a pirospaprikát, a zöldpaprikát, a cseresznyepaprikát, a paradicsomot és persze a bort. Időnként rázogasd meg a bográcsot. Főzd 40-45 percig, ha szükséges, ízesítsd tovább. Amikor a hal megfőtt, a kifőzött hosszú metélttel tálald.
Vegyes halászlé
Hozzávalók:
- 1,5 kg ponty
- 6 törpeharcsa
- 3 tenyérnyi kárász
- 2 fej vöröshagyma
- 3 evőkanál finom őrölt paprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dl száraz vörösbor
- diónyi Piros Arany
- ételízesítő
- só
- bors
A vörös- és a fokhagymát aprítsd fel, és szórd a bográcsba. Tedd bele a feldarabolt kárászt és törpeharcsát, és öntsd fel két és fél liter vízzel. Ízlésed szerint sózd, borsozd, és add hozzá a Piros Aranyat. Amikor forr, szórd bele a pirospaprikát, és fél óráig főzd. Ekkor vedd le a tűzről, és szedd ki belőle a halakat. A kis szeletekre vágott pontyot tedd a lébe, és azt is főzd fél órát. Az idő felénél tedd bele a vörösbort, és ételízesítővel fűszerezd.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Fehérboros halászlé
Hozzávalók:
- 1 kg ponty
- 50 dkg apró hal
- 20 dkg vöröshagyma
- 3 evőkanál zöldpaprika
- 1 cseresznyepaprika
- 1 dl száraz fehérbor
- só
A halakat tisztítsd meg, és fejüket, farkukat, uszonyukat vágd le. A hal törzsét szeleteld fel, ne felejtsd el kiszedni a keserűfogát! A hagymát finomra aprítsd fel, és a fejjel, a farokkal, valamint az apró halakkal tedd a bográcsba. Öntsd fel három liter vízzel, és, ha megfőtt, passzírozd át. Ezután add hozzá a pontyszeleteket, a zöldpaprikát és a cseresznyepaprikát. Nagyjából fél óráig főzd, ezután öntsd hozzá a fehérbort, és néhány percig hagyd rotyogni.
OLVASD EL EZT IS!
- bogrács
- magyaros
Bográcsgulyás receptek hétvégére
- bogrács
- egytálétel
Bográcsos egytálételek receptjei
- káposzta
- szalonna