Hagyományos vasi dödölle sok hagymával és tejföllel: filléres finomság, ami ma is ellenállhatatlan
A vasi dödölle sok-sok pirított hagymával készül. Ha még kiadósabban szeretnéd, szalonnát is süthetsz mellé.

vasi dodolle
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A dödölle a hagyományos, filléres falusi konyha egyik legfinomabb étele. Tálalhatod szaftos húsok mellé köretnek, vagy önmagában tejföllel. Ez utóbbi esetben még kiadósabb lesz, ha pirított szalonnát is adsz mellé.

Vasi dödölle

Hozzávalók 4 személyre

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg szalonna
  • 8 közepes krumpli
  • 3 hagyma
  • tejföl a tálaláshoz
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit hámozd meg, kockázd fel, és tedd fel annyi sós vízben főni, amennyi épp ellepi. Ha megpuhult, ne szűrd le, hanem a vízben törd össze, hogy kásás állagú legyen. Tedd vissza a tűzre, és fakanállal folyamatosan kevergetve adagolj bele annyi lisztet, hogy sűrű, kemény masszát kapj. Ekkor vedd le a tűzről.

A szalonnát aprítsd fel, és a zsírját olvaszd ki. A szalonnapörcöket szűrőlapáttal szedd ki. A hagymát cikkezd fel, pirítsd meg a szalonnazsíron, és szedd őket is ki. A krumplis tésztából olajozott kanállal szaggass féltojásnyi galuskákat, és oldalanként néhány perc alatt pirítsd meg őket a zsírban. Végül pakold vissza rá a pirított hagymát és a szalonnakockákat, és forgasd össze az egészet. Tejföllel gazdagon meglocsolva kínáld.

Hasonlóan szerény, mégis ellenállhatatlan étel a krumplilaska, amiből egyszerűen lehetetlen eleget készíteni.

Ezt is szeretjük