Régimódi vadas marhaszelet jó fokhagymásan, selymes szósszal
A vadas akkor tökéletes, ha a fűszeres, zöldséges lében főtt marhahús omlós, a szósz pedig selymes.

vadas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vadas gyerekkori kedvenc, de nem a menza miatt. Az elnevezés kicsit becsapós, hisz általában nem vadhússal, hanem marhával vagy sertéssel készül. Feltétlenül pácold legalább egy éjszakát, de akár egy-két napig is pihentetheted a húst a fűszeres keverékben. Készíthetsz hozzá zsemlegombócot, sőt spagettivel is kínálhatod. 

Vadas marhaszelet

Hozzávalók:

  • 60 dkg marhahús
  • 4 szál sárgarépa
  • 2 db babérlevél
  • 2 dl tejföl
  • 3 evőkanál barnacukor
  • 2 evőkanál mustár
  • 3 szem borókabogyó
  • 1 db vöröshagyma
  • bors
  • olaj

Páchoz

  • 1 db babérevél
  • 1 dl fehérbor
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál mustár
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

A húst mosd meg, ha szükséges, a hártyáját szedd le, majd szeleteld fel. Az olajat keverd össze borssal, felaprított babérlevéllel, fokhagymával, mustárral, öntsd hozzá a bort, és tedd bele a hússzeleteket. Letakarva pácold legalább egy éjszakán át. 

Az apróra vágott vöröshagymát dinszteld meg, és tedd hozzá a húst. Fedő alatt picit süsd meg, akkor jó, ha kérges a hússzelet mindkét oldala. Ízlés szerint sózd, és öntsd fel annyi vízzel, hogy mindent ellepjen, majd kezdd el párolni. Add hozzá a megtisztított, félbevágott sárgarépát, a babérlevet és a borókát. Főzd puhára körülbelül két óra alatt. 
 

A húst vedd ki, csepegtesd le, távolítsd el a babérlevelet és a borókát, majd keverd hozzá a léhez a cukrot, és turmixold sima mártássá. Adj hozzá ízlés szerint mustárt, és keverd hozzá a tejfölt. Forrald össze, ha szükséges, tégy hozzá cukrot vagy más ízesítőt, és a hús mellé tálald. 
A vadashoz jól illik a csehek nagy kedvence, a knédli is, amit bátran készíts el otthon is! 

Ezt is szeretjük