Ropogós házi sütésű zsemle teljes kiőrlésű lisztből: egészségesebb, mint a hagyományos
Érdemes házilag sütni a zsemlét, teljes kiőrlésű lisztből pedig egészségesebb is.
Ha szereted a friss, meleg pékárut, különösen érdemes otthon sütnöd, így nem kell attól félned, hogy a pékségben elkapkodják előled a legszebb darabokat. Hacsak lehet, használj teljes kiőrlésű lisztet, ami a búza összes értékes összetevőjét tartalmazza. A szárított élesztőt nem kell külön felfuttatni, csak össze kell gyúrni a többi hozzávalóval.
Teljes kiőrlésű zsemle
Hozzávalók
- 15 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 5 dkg finomliszt
- 5 g instant élesztő
- 1.5 dl langyos víz
- 1 kávéskanál só
- olaj a tál kikenéséhez
- magvak a tetejére
Elkészítés:
Egy tálat vékonyan kenj ki olajjal, és szitáld bele a kétféle lisztet. Adj hozzá sót, az élesztőt, és fokozatosan önts bele annyi langyos vizet, hogy nyúlós, ragadós tésztát kapj. Kézzel öt perc alatt dagaszd ki, majd takard le konyharuhával, és meleg helyen keleszd egy órát, amíg a duplájára nő. Amikor megkelt, formálj belőle öt gombócot, újra takard le, és így keleszd még fél órát. Közben a sütőt melegítsd elő 220 fokra. A zsemlék tetejét keresztben vagdosd be, szórd meg magvakkal, spricceld meg vízzel, tedd őket egymás mellé sütőpapírral kibélelt tepsibe, és 20-25 perc alatt süsd ropogósra.
Ha már jól belejöttél a házi sütésbe, legközelebb készíts ropogós bagettet!
- kelt tészta
- zsemle
- teljes kiőrlésű liszt
- házi zsemle
- sós kelt tészta
- porélesztő
- teljes kiőrlésű zsemle
- Recept
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció