Csodálatos tejszínes csirkeleves belga recept alapján: olyan sűrű, hogy főfogásként is kínálhatod

A tejszínes belga csirkeleves összehozza az országban élőket, ugyanis a flamand és a belga területeken egyaránt népszerű.

Tejszínes belga csirkeleves
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A lágy, tejszínes mártásban főtt belga csirkeleves, vagyis a waterzooi annak köszönheti extra selymes állagát, hogy nem csak tejszínnel, hanem egy tojássárgájával is sűrítik. Főhet benne csirkemell, comb vagy akár hal is: sokak szerint ez utóbbi változat az eredeti. A hangulata leginkább a mi tárkonyos ragulevesünkre emlékeztet.

Tejszínes belga csirkeleves

Hozzávalók 4 személyre

  • 40 dkg krumpli (szezonban újkrumpli)
  • 5 dkg vaj
  • 4 zellerszár
  • 2 csirkealsócomb
  • 2 csirkefelsőcomb
  • 2 dl tejszín
  • 2 babérlevél
  • 1.5 dl száraz fehérbor
  • 1 l alaplé
  • 1 nagy sárgarépa
  • 1 póréhagyma
  • 1 fehérrépa
  • 1 tojássárgája
  • 1 teáskanál tárkony
  • 1 csokor petrezselyem
  • fehér bors
Recept idők

Elkészítés:

A póréhagymát és a zellerszárakat karikázd fel, a sárgarépát és a fehérrépát tisztítsd meg és szeleteld fel. Az újkrumplit kapargasd meg, és hagyd egyben. Ha nem újkrumplit használsz, hámozd meg és kockázd fel.

 

A vajat olvaszd fel. A csirkecombokat szórd meg sóval és borssal, pirítsd körbe a vajon, majd vedd ki. A visszamaradt zsiradékon párold puhára a póréhagymát, majd add hozzá a répákat és a zellerszárat, és pirítsd meg. Öntsd fel a borral, tedd vissza bele a csirkecombot, add hozzá az alaplevet. Ízesítsd sóval, borssal, babérlevéllel, és egy óra alatt kis lángon főzd össze. Félidőben jöhet bele a krumpli is. 

 

Amikor már a zöldségek és a hús is megpuhultak, a tojássárgáját keverd össze a tejszínnel, és ezzel sűrítsd a levest. A legvégén szórd meg tárkonnyal és apróra vágott petrezselyemmel.

Ha már belga ételekről van szó, a gofrit sem hagyhatjuk ki: próbáld ki a vajas, élesztős tésztából készülő liege-i változatot!

Isteni belga gofri házilag: a liège-i recept foszlós vajas tésztával készül

A sok vaj és a jégcukor a belga gofri titka, előbbitől nagyon puha lesz a tészta, utóbbitól pedig ropog a külseje.

Elolvasom

Kép: ALLEKO / Getty Images

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ezt is szeretjük