Tejfölös fejtettbab-főzelék a régi recept alapján: egy tányér nem elég belőle

Frissen fejtett babból csoda finom fejtettbab-főzeléket készíthetsz.

Tejfölös fejtettbab-főzelék
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A babfőzelék télen-nyáron népszerű étel. A hideg hónapokban száraz babból, füstölt hússal szeretjük, nyáron viszont jobban esik a frissen fejtett, savanykásabb változat. Hagyományos módszer szerint, rántással készítsd. Ha gluténmentes étrendet követsz, finomliszt helyett rizsliszttel sűrítheted, ez kevésbé is csomósodik.

Tejfölös fejtettbabfőzelék

Hozzávalók 4 személyre

  • 50 dkg kifejtett bab
  • 4 babérlevél
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 hagyma
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál tárkony
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • bors
  • olaj
Recept idők

Elkészítés:

A kifejtett babot tedd fel főni annyi vízben, amennyi egy-két ujjnyival ellepi. Ízesítsd sóval, borssal, babérlevéllel és tárkonnyal. A frissen fejtett bab hamarabb puhul, mint a száraz, így bő fél óra általában elég neki.

 

Amikor a bab már elég puha, készítsd el a rántást. Ehhez olajon párold puhára az apróra vágott hagymát. Add hozzá a zúzott fokhagymát és a lisztet, és folyamatosan kevergetve pirítsd zsemleszínűre fél perc alatt. Húzd le a tűzről, keverd el a pirospaprikával, és öntsd fel egy kevés főzővízzel. Tedd vissza a tűzre, kézi habverővel kevergesd, amíg besűrűsödik, majd csorgasd a babhoz, és forrald össze. Ekkor add hozzá a citromlevet is. A végén keverj bele ízlés szerint tejfölt. Sült kolbásszal vagy virslivel a legfinomabb.

A túrógombóc is népszerű, házias fogás: ha kicsit fel szeretnéd dobni, rejtsa közepébe barackot!

Remegős, sárgabarackkal töltött túrógombóc: villámgyorsan megfő

A túrógombócot, legyen akár hideg, akár meleg, minden évszakban jó enni. Ezúttal egy sárgabarackos töltelékkel készült változatot mutatunk, ami klasszikusan zsemlemorzsával és porcukorszórással készül.

Elolvasom

Kép: fotokostic / Getty Images

Ezt is szeretjük