5 isteni rakott tészta
Ha a tésztát nemcsak szósszal öntöd le, hanem előtte összesütöd mindenféle finomsággal, akkor a rakott ételek egy egészen új arcát ismerheted meg.
A tészta sokak kedvence, talán nincs is olyan ember, aki ne szeretné. A sima olívaolajos-fokhagymás változattól kezdve a gazdag szószosokig, a vegetáriánus változatoktól a húsimádóknak szólókig rengeteg a lehetőség. Ez az étel igazán alkalmas a kísérletezésre is.
Ha nemcsak nyakon öntöd egy kis szósszal, hanem tovább fokoznád az élvezetet, akkor a kifőtt tésztát néhány finomsággal egy jénaiba rétegezve csodálatos rakott ételt készíthetsz.
Rakott tészta lazaccal
Hozzávalók:
- 40 dkg csőtészta
- 20 dkg füstölt lazac
- 2 dl paradicsompüré
- 15 dkg mascarpone
- 1 evőkanál Worchester-szósz
- 4 dkg vaj
- fél citrom leve
- 10 dkg reszelt sajt
- só, bors
A lazacot csöpögtesd le, szedd vékony csíkokra, és a felét a felolvasztott vajban pirítsd meg. Locsold meg a citromlével, sózd, borsozd, majd egy villával törd össze.
Add hozzá a paradicsompürét, és keverd szinte krémesre. Sós vízben főzd meg a tésztát, de ne teljesen, jó, ha kicsit kemény marad. A lecsöpögtetett tésztát tedd egy nagy lábasba, keverd össze a szósszal, a mascarponéval, a Worchester-szósszal, és aprítsd bele a maradék lazacot is. Forgasd át alaposan, hogy a szósz mindenhol átjárja a tésztát. Öntsd tűzálló tálba, szórd meg a sajttal, és forró sütőben süsd 15-20 percig.
Sajtos-zöldséges rakott tészta
Hozzávalók:
- 2 csokor zöld spárga
- 2 kis cukkini
- 1 konzervkukorica
- 25 dkg rövid csőtészta
- 30 dkg sajt, lehetőleg háromféle
- 5 dkg vaj
- 3 dl főzőtejszín
- só
A tésztát főzd meg sós vízben. A spárgát mosd meg, vágd le az alsó, fás részét, a többit vágd három-négy centis darabokra. A cukkinit mosd meg, majd kockázd fel úgy, hogy ne legyenek sokkal nagyobbak a kockák, mint a spárgadarabok. Olvassz egy kis vajat egy nagy serpenyőben, és a zöldségeket meg a lecsöpögtetett konzervkukoricát párold 5 percig.
A sajtokat reszeld le. A tésztából önts egy kivajazott tálba, majd tegyél rá a zöldségekből, önts rá egy kis vízzel lazított főzőtejszínt, sózd meg, majd szórj rá sajtot. Folytasd a rétegezést úgy, hogy a sajt kerüljön a legtetejére. Előmelegített sütőben, közepes lángon süsd 20-25 percig.
Sonkás-sajtos rakott tészta
Hozzávalók:
- 1 csomag makaróni
- 20 dkg sonka
- 4 tojás
- 20 dkg trappista sajt
- 2 doboz tejföl
- kevés olaj
- só
Főzd ki a tésztát, jó, ha kicsit kemény marad. A sonkát vágd kockákra, és kevés olajon pirítsd meg. A sajtot reszeld le, és a háromnegyedét keverd össze a kicsit felvert tojásokkal. A sonkát keverd össze a tejföllel és a tojásos reszelt sajttal, és sózd meg. Öntsd a keveréket a főtt tésztára, jól keverd el, majd tedd az egészet egy kiolajozott jénai tálba. A tetejét szórd meg reszelt sajttal, és előmelegített sütőben, közepes lángon süsd 25 percig.
Húsos tészta
Hozzávalók:
- 50 dkg darált hús
- 1 csomag bacon
- 1 hagyma
- 50 dkg nagyobb kagylótészta
- 1 nagy doboz paradicsompüré
- só
- bors
- oregánó
- majoránna
- 15 dkg sajt
A hagymát kockázd fel, a bacont vágd vékony csíkokra. Egy serpenyőbe tedd a kettőt, és pirítsd meg a szalonnát. Tedd bele a darált húst, és fűszerezd meg jó alaposan. Nagyjából tíz percig párold, majd öntsd hozzá a paradicsompürét, és főzd együtt öt percig. A tésztát főzd ki, keverd össze a raguval, majd öntsd egy kiolajozott tűzálló tálba. Szórd meg reszelt sajttal, majd előmelegített sütőben süsd meg 20-25 perc alatt.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Hagymás-sajtos rakott penne
Hozzávalók:
- 25 dkg penne
- 4 nagyobb hagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- egy csomag újhagyma
- 20 dkg reszelt sajt
- 1 pohár tejföl
- 2 dl főzőtejszín
- bors
- só
- kevés olaj
A hagymát vágd félbe, majd karikázd fel. A fokhagymát vágd egészen apró darabokra, az újhagymát pedig karikázd fel a zöldjével együtt. Kevés olajban párold meg a hagymákat, de nem szabad megpirulniuk. A sajtot reszeld le, tegyél félre egy kicsit, ami majd a tetejére jön. A többit keverd össze a tejföllel, a főzőtejszínnel, sóval és borssal. A nem túl puhára főzött pennét keverd el a tejfölös keverékkel és a hagymákkal, majd tedd egy kiolajozott tűzálló tálba. Szórd meg a tetejét sajttal, és forró sütőben süsd aranybarnára.
OLVASD EL EZT IS!
- spagetti
- tészta
Az eredeti carbonara spagetti receptje
- tészta
- tejszín
Tejszínes tésztareceptek
- olasz
- paradicsom