Így készül a békebeli táfelspicc tormamártással: egy füst alatt kész a leves és a főétel

A táfelspicc, vagy a levesben főtt marhahús valamilyen mártással tálalva türelmet igénylő, de fejedelmi vasárnapi ebéd.

Táfelspicc tormamártással
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A táfelspicc, mint olyan sok 19. századi étel, Ausztriából hódította meg a magyar háztartásokat. Valójában nem más, mint jó erősre főzött marhahúsleves, ám most a húst külön, második fogásként kínálják valamilyen körettel és szósszal. A torma mellett az almaszósz is jól megy hozzá. 

Táfelspicc tormamártással

Hozzávalók

A leveshez:

  • 50 dkg marhafartő
  • 50 dkg marhalábszár
  • 50 dkg velős csont
  • 4 sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • 1.5 evőkanál
  • 1 hagyma
  • 1 kis karalábé
  • 1 krumpli
  • 1 csokor zellerzöld
  • 1 teáskanál szemes bors
  • 1 kávéskanál szerecsendió
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 0.5 fej zeller
  • 0.5 fej kelkáposzta

A tormamártáshoz:

  • 5 dkg reszelt torma
  • 3 dkg vaj
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 merőkanál húsleves
  • 1 dl tejszín
Recept idők

Elkészítés:

A húsokat vásárláskor daraboltasd fel a hentessel. Otthon dörzsöld be őket alaposan sóval. A velős csont két végét is sózd meg. Tedd a hús- és csontdarabokat egy nagy lábosba, és öntsd fel két liter vízzel. Tedd fel főni. Amikor felforrt, vedd a lángot kicsire, és így gyöngyöztesd. A keletkező habot időnként szűrd le. Közben a zöldségeket tisztítsd meg és vágd hasábokra. A hagymát csak a héjától szabadítsd meg, de hagyd egészben. Három óra elteltével add a leveshez a megtisztított, nagyobb darabokra vágott zöldségeket, az egészben hagyott zellerszárat, a sót és a fűszereket. Korábban azért nem érdemes ízesíteni, hogy a habbal együtt a fűszereket le ne szedd róla. Kis lángon főzd további egy órát, amíg a hús és a zöldségek is teljesen megpuhulnak.

 

A mártáshoz a lisztet futtasd meg olvasztott vajon. Öntsd fel a tejszínnel és nagyjából egy merőkanálnyi húslevessel. Folyamatosan kevergetve főzd, amíg besűrűsödik. A végén add hozzá a reszelt tormát, a citromlevet, és forrald össze. Ha a leves megfőtt, tíz percig hagyd állni, majd szűrd át. A zöldségeket és a húst szedd külön. A zöldségeket egy tálban kínáld a leves mellé. A húst szeleteld fel. Tálald második fogásként a mártással, főtt krumplival vagy pirítóssal.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A húsgombócleves is melengető téli fogás: sok zöldséggel igazán laktató.

Kép: Tatiana Volgutova

Ezt is szeretjük