Szilvás morzsasüti roppanós morzsával: kardamomtól lesz illatos
Az illatos szilvás morzsasüti két rétegből áll: alul a gazdag gyümölcstöltelékből, felül a roppanós morzsából.
A morzsasüti lényege, hogy a jellemzően gyümölcsös réteget rámorzsolt, ropogós tésztaréteg fedi be. Nincs ez másképp ennek a szilvás receptnek az esetében sem. A remegős állagról az étkezési keményítő gondoskodik. Amikor megízleled, valami különlegeset is érezni fogsz benne: ez a kardamom, amit ma már bármelyik boltban beszerezhetsz.
Szilvás morzsasüti
Hozzávalók 4 személyre
A gyümölcsös réteghez:
- 1 kg szilva
- 15 dkg cukor
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál kardamom
- 0.5 citrom
- vaj a tepsi kikenéséhez
A morzsához:
- 10 dkg liszt
- 10 dkg zabpehely
- 10 dkg puha vaj
- 7.5 dkg cukor
- 1 teáskanál kardamom
- 1 teáskanál fahéj
Elkészítés:
A gyümölcsös réteghez a szilvát mosd meg, magozd ki és darabold fel. Keverd össze a cukorral, az étkezési keményítővel, a fahéjjal, a kardamommal, a citrom reszelt héjával és kifacsart levével.A morzsához a lisztet, a zabpelyhet és a cukrot tedd egy tálba. Add hozzá a fűszereket, utána a szoba-hőmérsékletű, puha vajat, és az ujjaiddal dolgozd őket össze morzsás állagúra.
A szilvás keveréket oszd el egy kivajazott tepsi aljában. Szórd meg a morzsával, és 180 fokon 45 perc alatt süsd készre.
A gyümölcs a megszokott desszerteknek is új értelmet ad: próbáltad már a tejbegrízt málnával rétegezve?
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept