Svéd húsgombócok vajas, tejszínes szószban: kétféle darált hússal az igazi
A vajas, tejszínes szószban készült svéd húsgombóc igazi csemege azoknak, akik szeretik az északi népek különlegességeit.

- Tükörsima, egyenes frizura károsodás nélkül: ezeket az alapszabályokat tartsd be hajvasaláskor »
- Nőies karcsúsító tippek a gyönyörű modelltől: így érdemes öltözni, ha nem ívelt, hanem egyenes a derékvonal »
- A 64 éves Sharon Stone testhezálló ruhákban mutatta meg csodás alakját: kivillantotta formás lábait »

- Mi Portugália fővárosa? 10 kvízkérdés Európa országairól, amit illik tudni
- Rúzsa Magdi először mindhárom babájával egy fotón: már 4 hónaposak az ikrek
- Átmennél most a földrajzérettségin? 10 kérdés, amire tudni kellett a választ
- Megmenthető Csősz Boglárka házassága? Milliárdos férje ezt nyilatkozta
- 121 kilóról indult, 45 kilót fogyott CICO-diétával az édesanya: így néz ki most a kétgyerekes Colleen
A svéd bútoráruház éttermeiben árult mennyei húsgombócoknak két titkuk van: egyrészt a hozzájuk kínált speciális vajas, tejszínes szósz, másrészt az, hogy a kis golyókba vegyesen kerül marha- és sertéshús.
Svéd húsgombócok
Hozzávalók 4 személyre
A húsgombócokhoz
- 50 dkg darált marhahús
- 25 dkg darált sertéshús
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 5 dkg tej
- 1 hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- só
- bors
- olaj a sütéshez
A mártáshoz
- 5 dkg liszt
- 4.5 dkg vaj
- 3 dl alaplé
- 1.5 dl habtejszín
- 0.5 csokor petrezselyem
- só
- bors
Elkészítés:
A kétféle húst tedd egy nagy tálba. Reszeld hozzá a hagymát, nyomd bele a fokhagymagerezdet, add hozzá a tojást és a zsemlemorzsát, és kézzel dolgozd össze. Ha már összeállt, kanalazd bele a tejet is, sózd, borsozd, gyúrj belőle kis golyókat, és tedd őket a hűtőbe két órára, hogy az ízek összeérjenek. A pihentetési idő leteltével egy serpenyőben hevíts olajat, és közepes lángon oldalanként egy-két perc alatt piríts kérget a gombócokra. Ezután pakold át őket egy tepsibe, és told 180 fokra előmelegített sütőbe fél órára, hogy teljesen átsüljenek.
Amíg a gombócok sülnek, készítsd el a mártást. Egy tiszta serpenyőben olvaszd fel a vajat, majd adagold bele a lisztet, és kézi habverővel kevergetve pirítsd világosbarnára. Ezután öntsd fel a tejszínnel és az alaplével, és kis lángon tíz-tizenöt perc alatt időnként megkevergetve rotyogtasd, amíg besűrűsödik. Csak ekkor ízesítsd sóval és borssal. Tedd vissza bele a húsgombócokat, szórd meg aprított petrezselyemmel, forralj rajta még egyet, és már tálalhatod is.
Paradicsomos-baconös szószban is ellenállhatatlanok a húsgombócok: lehet, hogy ez a változat lesz ezentúl a család kedvence.
Még több recept