Svéd húsgombócok vajas, tejszínes szószban: kétféle darált hússal az igazi
A vajas, tejszínes szószban készült svéd húsgombóc igazi csemege azoknak, akik szeretik az északi népek különlegességeit.

- A nappali és az esti arcápolási rutin nagyon más: nem mindegy, hogy mikor mit kensz az arcodra »
- 40 felett így a legnőiesebb a cicaszem: fiatalosabbnak tűnik az arc, ha másképp húzod meg a vonalat »
- 3 extra nőies, letisztult darab, amit sokoldalúan variálhatsz a szezonban: a francia stílus kedvelői így viselik »

- Szabó Zsófi überszexi bőrruhában: a Glamour-gála legdögösebb sztárja volt
- Ki ajánlhatja fel először a tegeződést? 10 kérdés, amire mindenkinek illik tudni a választ
- Lilu is megszólalt a Glamour-gála botrányos celeb résztvevőiről: meglepő, mit írt róluk
- Mi Argentína fővárosa? 8 kérdés a világ földrajzából, ami sokakat megizzaszt
- Villámgyors KRESZ-teszt: megelőzhetsz egy balra kanyarodó gépkocsit, ha ezt a táblát látod?
A svéd bútoráruház éttermeiben árult mennyei húsgombócoknak két titkuk van: egyrészt a hozzájuk kínált speciális vajas, tejszínes szósz, másrészt az, hogy a kis golyókba vegyesen kerül marha- és sertéshús.
Svéd húsgombócok
Hozzávalók 4 személyre
A húsgombócokhoz
- 50 dkg darált marhahús
- 25 dkg darált sertéshús
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 5 dkg tej
- 1 hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- só
- bors
- olaj a sütéshez
A mártáshoz
- 5 dkg liszt
- 4.5 dkg vaj
- 3 dl alaplé
- 1.5 dl habtejszín
- 0.5 csokor petrezselyem
- só
- bors
Elkészítés:
A kétféle húst tedd egy nagy tálba. Reszeld hozzá a hagymát, nyomd bele a fokhagymagerezdet, add hozzá a tojást és a zsemlemorzsát, és kézzel dolgozd össze. Ha már összeállt, kanalazd bele a tejet is, sózd, borsozd, gyúrj belőle kis golyókat, és tedd őket a hűtőbe két órára, hogy az ízek összeérjenek. A pihentetési idő leteltével egy serpenyőben hevíts olajat, és közepes lángon oldalanként egy-két perc alatt piríts kérget a gombócokra. Ezután pakold át őket egy tepsibe, és told 180 fokra előmelegített sütőbe fél órára, hogy teljesen átsüljenek.
Amíg a gombócok sülnek, készítsd el a mártást. Egy tiszta serpenyőben olvaszd fel a vajat, majd adagold bele a lisztet, és kézi habverővel kevergetve pirítsd világosbarnára. Ezután öntsd fel a tejszínnel és az alaplével, és kis lángon tíz-tizenöt perc alatt időnként megkevergetve rotyogtasd, amíg besűrűsödik. Csak ekkor ízesítsd sóval és borssal. Tedd vissza bele a húsgombócokat, szórd meg aprított petrezselyemmel, forralj rajta még egyet, és már tálalhatod is.
Paradicsomos-baconös szószban is ellenállhatatlanok a húsgombócok: lehet, hogy ez a változat lesz ezentúl a család kedvence.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
Promóció
Még több recept