Svéd húsgombócok vajas, tejszínes szószban: kétféle darált hússal az igazi
A vajas, tejszínes szószban készült svéd húsgombóc igazi csemege azoknak, akik szeretik az északi népek különlegességeit.

sved husgomboc
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A svéd bútoráruház éttermeiben árult mennyei húsgombócoknak két titkuk van: egyrészt a hozzájuk kínált speciális vajas, tejszínes szósz, másrészt az, hogy a kis golyókba vegyesen kerül marha- és sertéshús.

Svéd húsgombócok

Hozzávalók 4 személyre

A húsgombócokhoz

  • 50 dkg darált marhahús
  • 25 dkg darált sertéshús
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dkg tej
  • 1 hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • bors
  • olaj a sütéshez

A mártáshoz

  • 5 dkg liszt
  • 4.5 dkg vaj
  • 3 dl alaplé
  • 1.5 dl habtejszín
  • 0.5 csokor petrezselyem
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

A kétféle húst tedd egy nagy tálba. Reszeld hozzá a hagymát, nyomd bele a fokhagymagerezdet, add hozzá a tojást és a zsemlemorzsát, és kézzel dolgozd össze. Ha már összeállt, kanalazd bele a tejet is, sózd, borsozd, gyúrj belőle kis golyókat, és tedd őket a hűtőbe két órára, hogy az ízek összeérjenek. A pihentetési idő leteltével egy serpenyőben hevíts olajat, és közepes lángon oldalanként egy-két perc alatt piríts kérget a gombócokra. Ezután pakold át őket egy tepsibe, és told 180 fokra előmelegített sütőbe fél órára, hogy teljesen átsüljenek.

Amíg a gombócok sülnek, készítsd el a mártást. Egy tiszta serpenyőben olvaszd fel a vajat, majd adagold bele a lisztet, és kézi habverővel kevergetve pirítsd világosbarnára. Ezután öntsd fel a tejszínnel és az alaplével, és kis lángon tíz-tizenöt perc alatt időnként megkevergetve rotyogtasd, amíg besűrűsödik. Csak ekkor ízesítsd sóval és borssal. Tedd vissza bele a húsgombócokat, szórd meg aprított petrezselyemmel, forralj rajta még egyet, és már tálalhatod is.

Paradicsomos-baconös szószban is ellenállhatatlanok a húsgombócok: lehet, hogy ez a változat lesz ezentúl a család kedvence.

Ezt is szeretjük