Sonkás-sajtos tészta egybesütve: az előkészítés negyedóra, a többit bízd a sütőre
A sütőben sült sonkás-sajtos tészta egyszerű, kiadós vacsora, amit a gyerekek is szeretni fognak.

sonkas-sajtos teszta
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ez a krémes sonkás-sajtos tészta a fűszeres, tejszínes mártásnak köszönheti az igazi karakterét. Ha kétféle sajtot olvasztasz a tetejére, még jobban kihozza az ízeket. Bármilyen tésztából készítheted, amit épp találsz a kamrában.

Sütőben sült sonkás-sajtos tészta

Hozzávalók 4 személyre

  • 35 dkg száraztészta
  • 25 dkg füstölt sonka
  • 15 dkg mozzarella
  • 10 dkg cheddar (vagy más erős ízű) sajt
  • 6 dl tej
  • 4 evőkanál vaj
  • 4 evőkanál liszt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl tejszín
  • 1 mokkáskanál szerecsendió
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

A tésztát lobogva forró sós vízben főzd ki a csomagoláson jelzett módon. Ha kész, szűrd le, de a főzővizéből egy keveset tegyél félre. 

Amíg a tészta fő, állítsd össze a mártást. A vajat olvaszd fel egy lábosban, és futtasd meg rajta a zúzott fokhagymagerezdeket. Szórd rá a lisztet, pirítsd egy-két percig, majd fokozatosan, kézi habverővel folyamatosan kevergetve adagold bele a tejet és a tejszínt is. Sózd, borsozd, szórd meg szerecsendióval, és rotyogtasd, amíg besűrűsödik. Ekkor add hozzá mindkétféle reszelt sajt felét, és hígítsd a tészta félretett főzővizével úgy, hogy ne túl sűrű, krémes állagot kapjon. 

A sonkát kockázd fel. Egy tepsit bélelj ki alufóliával, vagy kenj ki vajjal. Egyengesd el benne a tésztát, forgasd össze a szósszal és a sonkával, oszd el a tetején a maradék reszelt sajtot, és told 200 fokra előmelegített sütőbe 15-20 percre, amíg a sajt a tetején megpirul.

Nagyon finom, kiadós sült tésztát készíthetsz úgy is, ha darált hússal rakod meg a rétegeket.

Ezt is szeretjük