5 dolog, amit a vörös húsokról tudnod kell

Így lehet az egészséges étkezés része

Ne iktasd ki étrendedből a vörös húsokat!

A vörös húsokat az elmúlt két évtizedben sokan tiltólistára tették, mondván, hogy egészségtelen húsfajták. Holott ezekért nem is lehet egyetlen dolog a felelős, ugyanis a nyugati világ egészségügyi problémái mögött sokkal komplexebb okok állnak, melyeket egyelőre nem sikerült maradéktalanul kideríteni.

A sokáig kárhoztatott koleszterin is kezd újra pozitívabb színben feltűnni, ahogy a vörös hús is az alábbi okok miatt.

B-vitamin-forrás

A vörös húsok kiváló B12-vitamin-források, amely vitamin gyakorlatilag a testi működés minden mozzanatához szükséges. Hiányában gyorsabban indul meg az öregedés, neurológiai problémák jelentkezhetnek, nagyobb a kockázata a rák és a meddőség kialakulásának.

D-vitamin-forrás

Azoknak, akik nem esznek megfelelő mennyiségű olajos halat, vagy nincs lehetőségük napi szinten közvetlen napsütésben tartózkodni legalább fél órát, a vörös húsok jelentik a legmegbízhatóbb D-vitamin-forrást. Ráadásul a hússal a szervezetbe vitt D-vitamin nagymértékben fel tud szívódni és hasznosulni.

Vasforrás

Az állati húsokban található vas sokkal könnyebben szívódik fel a szervezetedben, mint a növényi forrásokból származók. Sőt, a kis mennyiségben fogyasztott vörös húsok arra is képesek, hogy segítsék a növényi eredetű vas felszívódását. Így különösen azoknak ajánlott a rendszeres vöröshús-fogyasztás, akik vashiánnyal küzdenek.

További ásványi anyagok forrása

A vörös hús nemcsak vasban, hanem cinkben is gazdag, amely elem nélkülözhetetlen egyes enzimek és proteinek szerkezetének felépítésében. A cink mellett további ásványi anyagok is megtalálhatóak a vörös húsban, melyek miatt érdemes azt az étrend részévé tenni, úgymint magnézium, szelén, foszfor, króm és nikkel.

Ha unod a csirkét, ezeket imádni fogod

Nézegess képeket!

Elolvasom

Jó zsír, de kis mennyiségben fogyasztva

Zsírtartalma pedig megegyezik az olívaolajban található jótékony hatású zsírral. Azonban ahogy az olívaolajból sem ajánlott napi egy-két kanálnál többet fogyasztani - sütéshez, öntetek készítéséhez -, úgy a húsmennyiségre is oda kell figyelni, hogy valóban egészséges étrend része legyen. Itt is igaz az aranyszabály, hogy mindent lehet, csak mértékkel.

Kevés vörös húst eszel? Ne marháskodj! A változatos étrend és az egészséged könyörög a finom marhahúsért. Érdemes olykor felszarvazni a csirkét és a sertést, és főzni egy jó gulyást, egy finom hambit vagy egy isteni steaket. Az ízletes vasforrásról Vas Zsolt frissőrünktől tudhatsz meg mindent, amit érdemes – egyperces videókban.
Ezt is szeretjük