Roppanós sós, vizes uborka télire: Ilka nénitől tanultuk Erdélyben

A sós, vizes uborka hasonlóan készül, mint a kovászos, csak nem kell hozzá kenyér és napsütés.

Sós, vizes uborka

Kedves erdélyi ismerősünktől, Ilka nénitől lestük el a vizes, sós uborka készítésének fortélyait. Megtudtuk tőle, hogy a torma segíti a tartósítást is, a sok sónak köszönhetően pedig ropogós marad az uborka. Az erdélyiek kedvenc fűszere, csombor is kerül bele, amitől csak finomabb lesz a savanyúság. Lehetőleg ne jódozott sót használj hozzá. Ehhez a mennyiséghez ötliteres üvegre lesz szükség. 

Sós, vizes uborka

Hozzávalók

  • 2.5 kg uborka
  • 2 csokor kapor
  • 3 szál torma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál/liter
  • 1 evőkanál bors
  • ízlés szerint csombor
Recept idők

Elkészítés:

Az eltevéshez 8-10 centis, egészséges uborkákat válogass össze. Alaposan mosd meg, és áztasd hideg vízbe két órára. Ezt követően öblítsd le, és a végeket vágd le.

Az üveg aljára rakd a kaprot, és rendezd el benne az uborkákat jó szorosan. Tedd bele a vékonyabb darabokra vágott tormát és a fűszereket is. Önts rá annyi hideg vizet, hogy mindent ellepjen, majd öntsd le, és mérd meg. Adj hozzá literenként három púpozott evőkanál sót, és keverd jól össze. Öntsd vissza az uborkára, és lefedve pihentesd a konyhában négy-öt napig. 

Ha már zavaros, a tetején keletkezett habot szedd le, majd a levet forrald fel. Az uborkákat tedd át kisebb, sterilizált üvegekbe, öntsd le a lével, majd jól zárd le. Takard be plédekkel, és várd meg, míg a dunsztban egy-két nap alatt kihűl. 
Uborkából hűsítő levest is készíthetsz, ami kaporral a legfinomabb. 

Ezt is szeretjük