Kiadós sajtos krumpliropogós: ilyen finomat is ritkán találsz
A sajtos krumpliropogós szerény, de annál finomabb köret.

Szaftos ételek mellé köretnek vagy akár önálló falatoznivalónak is készítheted ezt a kiadós krumpliropogóst, amelynek a lelkét a közepébe olvadt reszelt sajt adja meg. Leginkább a krokettre emlékeztet, de sokkal gazdagabb annál: többek között répa, sült hagyma és petrezselyem is gazdagítja.
Sajtos krumpliropogós
Hozzávalók 4 személyre
- 15 dkg zsemlemorzsa
- 5 közepes krumpli
- 5 dkg vaj
- 5 dkg reszelt sajt
- 4 evőkanál liszt
- 2 tojás
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 sárgarépa
- 1 hagyma
- 1 csokor petrezselyem
- só
- bors
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
A krumplit és a répát tisztítsd meg, szeleteld fel, és sós vízben főzd őket puhára nagyjából húsz perc alatt. Ha elkészültek, szűrd le, és krumplinyomóval törd át őket. Add hozzá a vaj felét, a felaprított petrezselymet, és keverd el.
A vaj másik felét egy serpenyőben olvaszd fel. Párold rajta üvegesre a felaprított hagymát, majd amikor már puha, add hozzá a szintén apróra vágott fokhagymát is. Süsd össze egy perc alatt, majd húzd le a tűzről. A krumplis-répás keverékhez add hozzá a hagymát, a reszelt sajtot, sózd és borsozd meg, és keverj hozzá annyi lisztet, hogy jól formázható legyen.
A tojásokat egy kisebb tálban villával verd fel. Egy másik tálba öntsd bele a zsemlemorzsát. A krumplis masszából formázz kisebb rudakat vagy lepényeket. Forgasd meg őket először a tojásban, utána a zsemlemorzsában. Kevés olajon süsd minden oldalukat ropogósra.
Ecetes krumplisaláta, ahogy Bécsben készítik: a snidling a lelke
A bécsi krumplisaláta különlegessége, hogy forró alaplével öntik fel a még meleg burgonyát, így magába szívja az ízeket.
ElolvasomKép: Isabel Pavia / Getty Images
OLVASD EL EZT IS!

- egytálétel
- tepsis krumpli